Животна прича комичара Џима Керија - несрећног човјека

Г.С.
Животна прича комичара Џима Керија - несрећног човјека

Славни комичар Џим Кери данас пуни 60. година некада је живео у комбију, а данас је при самом врху најплаћенијих глумаца Холивуда. Међутим, његов пут до звијезда није био ни мало лак.

Његове фацијалне експресије и способност да гестикулацијама вјерно пренесе сирову емоцију дале су му препознатљив печат у свијету комичара.

Одрастао је усамљен и преплашен света око себе, а комедија је за њега представљала бијег од стварности. Џим Кери је већи дио своје младости провео посматрајући свој одраз у огледалу, али не из знатижеље која је разумљива за младе адолесценте, већ из неописивог осјећаја самоће.

У разговору за магазин "Interview", када је имао 22 године, открио је разлог зашто је сате проводио пред огледалом.

Ругао се сам себи

"Проводио сам већи дио свог времена у соби с огледалом. Нисам знао да је требало да се дружим са својом вршњацима. Сатима сам се знао кревељити сам себи", тужно је признао глумац, описујући како је заправо кренуо његов пут према једном од најпознатијих комичара свијета.

Болесну мајку покушавао је да орасположи с различитим имитацијама животиња.

"Лежала је у кревету и пила таблете за болове. Хтио сам да јој помогнем", присјетио се Џим Кери у интервју за "CBS 60 minutes".

Џимов отац изгубио је посао када је глумац имао 16 година, недуго након тога цијела породица је завршила на улици, а млади Кери, који је до тада био одлиучан ученик, одустао је од школе и запослио се у локалној продавници као чистач како би помогао породици.

Паралелно с тиме, започео је комичарску каријеру наступима по локалним клубовима у родном Торонту, а озбиљнији ангажмани услиједили су тек када је глумац с 21 годином ријешио да се пресели у Холивуд. Прву озбиљну прилику добио је у култном клубу "The Comedy Store " у Лос Анђелесу. Наступ који је касније описао у магазину "The Hollywood Reporter " као "вежбу самокажњавања и кажњавања публике" прошао је неславно, а једини аплауз добио је када је силазио с бине.

Срећа се преокренула наступом у телевизијској серији "In Living Color ", који му је отворио врата филмској индустрији. Услиједио је низ успјешних хитова. Комедије "Ace Ventura ", "Глупан и тупан" и "Маска" за коју је добио и номинацију за Златног глобуса, зацементирали су његову позицију у Холивуду, па је тако након њих добио ангажмане у озбиљнијим филмовима попут "Турманов шоу" и "Човек на мjесецу".

И поред успjеха био је несрећан

На први поглед, глумац је постигао све о чему је сањао као 15-годишњи дjечак. Пробио се у комичарском свијету и захваљујући својем невјероватном таленту, постао је први глумац у историји који је зарадио 20 милиона долара за улогу у филму "The Cable Guy " 1996. године.

Ипак, успркос свему, Џим и даље није био срећан. У приватном животу заређале су се неуспjешне везе и пропали бракови.

У клубу "The Comedy Store " упознао је своју прву супругу, конобарицу Мелису Вомер. Убрзо су се вjенчали и добили ћерку, Џејн Ерин Кери, а након седам година брака пар се растао.

Други брак с глумицом Лаурен Холи коју је упознао на снимању филма "Глупан и тупан" трајао је свега осам мjесеци. За вријеме снимања филма "Ја, ја и Ирена" упознао је Рене Зелвегер, с којом је кратко вријеме био и верен.

С шминкерком Катарином Вајт коју је упознао 2012. године, провео је три године прије него што си је трагично себи одузела живот предозирањем с таблетама.

Оптужен за психичко злостављање

Након сахране на којем је Џим био дио поворке која је носила тјело, породица покојне Катарине објавила је исјечке из њеног приватног дневника у ком је керија оптужила за психичко злостављање.

"Чинио си добре ствари за мене али веза с тобом ме сломила као особу, Џим. Обећао си ми Деклија а умјесто тога сам добила Хајда" написала је у једној од порука које је објавио "Daily Mail ".

Трауматични догађај скренуо је пажњу на дугогодишњу борбу с депресијом о којој је Џим Керивише пута отворено проговорио у јавности. Глумац је признао да га је скупо коштао методски приступ за улогу комичара Енди Кауфмена у филму "Човек на мjесецу".

Након завршетка снимања филма осjећао се депресивно покушавајући да се врати себи.

У интервју за онлине магазин "The Talks " присjетио се како је тада схватио да се "може изгубити у улози" и почео је пропитивати "Ко је заправо Џим Кери".

Екстремно депресивна особа

Али депресија с којом се глумац и данас бори, кренула је много раније. Његова прва супруга Мелиса Вомер описала га је као "екстремно депресивну особу" с којом живот није био лак.

Кери који је годинама конзумирао антидепресиве, никад није крио да болује од депресивних епизода, а својевремено ју је имао проблеме и с алкохолом и другим опијатима. У разговору за "Toronto International Film Festival ", глумац је проговорио о томе што је за њега депресија.

"Људи причају о депресији цело време. Разлика између депресије и туге је у томе што туга настаје из случајности - шта год ти се догодило или ти се није догодило, туговање или што већ.

Депресија је када твоје тијело каже ј***и се, не желим више бити овај лик, не желим више носити ову маску коју си створио у свијету. Требате схватити ријеч "депресија" као "дубоки одмор". Ваше тијело треба бити у депресији. Треба дубоки одмор од лика ког сте покушавали да глумите", описао је славни глумац своју дугогодишњу борбу.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана