Живот робиње најбогатијег султана оставља без текста

Г.С.
Живот робиње најбогатијег султана оставља без текста

Султан од Брунеја Хасанал Болкијах (77), који већ деценијама суверено влада Брунејима, важи за једног од најбогатијих султана икада, а његово име је постало синоним за бахатост и блуд и неморал. Прописао је 2019. године стоге законе, а живи по потпуно другачијим начелима у у палати са 1.788 соба, 257 купатила, 5 базена, џамијом, салом за банкете и гаражом у којој је паркирано 110 аутомобила.

Колико је његово богатство показује и чињеница да је за 50. рођендан желио да му пјева покојна поп легенда Мајкл Џексон, те је само за ту прилику изградио стадион и за три концерта дао 17 милиона долара.

Са друге стране, његов млађи брат, принц Џефри, га прати у стопу у свим неморалним поступцима. Наиме, он проводи вријеме у другој палати, посебно ужива на јахту од 152 метара којој је дао име "Си*е" и два брода "Брадавица 1" и "Брадавица 2". Обојица су позната широм свијета по оргијама и харемима у којима преовладавају малољетне дјевојке.

Управо Џилијам Лорен, дјевојка која је провела 18 година у харему султана од Брунеја и његовог брата принца Џефрија, напиала је књигу "Неке дјевојке" у којој је открила све њихове мрачне тајне. По доласку су она и друге дјевојке морале да предају свој пасош, чак ни палату нису могле да напуштају, а биле су приморане да се клањају сваком члану породице и нису смјеле да им се обраћају без дозволе.

- Ради се о двоструким стандардима. Имају новца више него било ко други - каже Лорен.

Она је готово 2 деценије провела у харему и тврди да су је по доласку у Брунеј упозорили да пазе шта ради, јер је непрекидно биле под надзором, а од ње су тражили да ослаби уз примјену талбета за мршављење.

Лорен је морала да се клања члановима владајуће породице сваки пут када би прошли поред ње. Није смјела да им се обраћа без дозволе, а док је стајала поред Џефрија морала је да погне главу како би изгледала ниже од њега. Он је, наводно, волио америчке аутомобиле, одјећу и музику, а нарочито су га привлачиле младе Американке.

- Прелиставао је часописе и говорио "Желим ову или ону жену", а затим их поручивао. У харему је било највише дјевојака са Филипина од којих су многе имале само 15 година. Биле су смјештене у Џефријеву палату и нису смјеле да је напуштају. Лудите од досаде - рекла је прије неколико година Лорен.

Одабрана је тек послије неколико мјесеци, а тада су је одвезли у другу зграду и закључали.

- Прошла су четири сата прије него што се принц појавио. Послије сек*а је легао поред мене на три секунде, пљеснуо ме по задњици и рекао да је било добро, али да касни на састанак - пише Лорен.

Први пут су хареми и оргије разоткривени у Брунејима када је бивша Мис Америке Шенон Маркетић 1997. године тужила принца Џефрија и султана Хасанала, јер јој је агенција уговорила једнодневни посао за 3.000 долара, а умјесто тога је постала сексуална робиња султановог брата. Била је присиљена да плеше сваку ноћ у принчевом приватном клубу. Када се вратила у САД тужила их је за 10 милиона долара.

Међутим, судски порцес се окончао тиме што је браћи одобрен имунитет од законског гоњења, с обзиром да се налазе на челу државе. У судским документима стоји и да је Маркетићева свједочила да је поред ње било још од 30-100 жена у султановом харему.

Султан ове државице у априлу 2019. је доспио о центар свјетске јавности када је пооштрио ионако ригорозан закон из 2013. базиран на шеријатском праву. Тако су данас у Брунеју на снази бруталне казне које укључују каменовање до смрти, ампутацију удова, бичевање, и то за дјела која се у већини земаља чак и не тумаче као прекршаји - превара, ванбрачна трудноћа, ношење неприкладне одјеће, хомосексуализам...

Ипак, док се владарска породица добро забавља, ово не важи за остатак земље - на Брунеју је забрањен алкохол, не постоје дискотеке, ноћни клубови, а забрањено је и слављење Божића, чак и украшавање излога крајем године! Малобројним хришћанима дозвољено је да га прославе у своја четири зида, али без јавних обиљежја.

Насупрот свим законима које је донио, сам султан живио је и живи екстравагантно и раскалошно, а његове године су обојене скандалима и бахатошћу, преноси kurir.rs

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана