Жене које касније рађају имају више шансе да доживе стоту

РТЦГ
Foto: Илустрација

Чекање неколико година да оснујете породицу може вам донијети неке неочекиване користи - према научној студији.

Жене које су у стању да рађају послије 33. године имају тенденцију да живе дуже од оних које су престале да имају дјецу прије 30. године, показало је истраживање Медицинског факултета Универзитета у Бостону.

„Наравно, то не значи да жене треба да чекају да имају дјецу у старијем добу како би побољшале своје шансе да живе дуже“, рекао је коаутор студије Томас Перлс, професор медицине на БУ.

Студија, објављена у часопису Менопаусе, открила је да су жене које су родиле након 33 године имале двоструко веће шансе да доживе 95 година или више од оних које су посљедње дијете родиле до 29. године.

Истраживачи су рекли да веза постоји јер варијације гена које омогућавају женама да рађају природним путем у каснијем добу могу такође бити везане за дужи живот.

Претходне студије су показале сличне резултате као и ова. Ранија студија из Неw Енгланд Центенариан Студy открила је да је за жене које су имале дјецу послије 40. године четири пута већа вјероватноћа да ће доживјети 100 година од жена које су посљедње дијете родиле у млађем добу.

Према Перлсу, потребно је још истраживања. Подаци пронађени у овој студији показују важност истраживања о генетским утицајима и репродуктивној способности, јер ови трендови могу утицати на подложност болестима везаним за одређене године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана