Зашто зец никако није симбол Васкрса и како је залутао у православље

ГС
Зашто зец никако није симбол Васкрса и како је залутао у православље

Како је васкршњи зец залутао у православље - неизбјежан је на рафовима у продавницама, доминира у излозима као празнична декорација, продају се разне кућне потрепштине са његовим ликом, а поједини родитељи чак и организују и потрагу за зечевима и јајима на сам дан Васкрса.

На саму симболику зеца се пак надовезују друга вјеровања народа, такође повезана уско са престављањем овог доба године и овог празника, као што то чине пиле, кокошка или јаје. Дјеца се овом зецу радују из сасвим других разлога, првенствено због умиљатог изгледа, потом и што вјерују да им он доноси чоколадне слаткише у духу Васкрса које вјешто сакрива по башти, како би се деца мало и забавила и стигла до награде.

Весна Марјановић наводи да је ова животиња, као обилежје овог празника, као и оно што симболизује, преузета из германске културе. Зец је, такође, из прехришћанских вјеровања. Ова животиња је симбол прољећа, буђења природе и уопште богатства и берићета, баш зато што је животиња која је склона честом размножавању. Хришћанство је то прихватило, а постоји та митологена да се брзином, што је одлика зеца, раширила вијест по цијелом свијету да је Исус Христос васкрсао.

- То код нас пре није било, као и та гнезда у којима су јаја по травама и двориштима, али смо то прхватили из средњоевропске културе. Већина нас је расло на том обичају потраге за јајима, а иначе нашом културом влада обичај даривања деце два пута годишње, за Божић и Васкрс. Са кулурацијом становништва, симболика зеца дошла је код нас.

Сви велики празници су комерцијализовани. Оно што је дошло са народима који су живјели и радили у иностранству јесте и та култура "кићења" коју су донијели, што се односи на укршавање лустера висећим јајима, затим и дрвећа, објаснила је Весна, пише Она.

Отац Предраг Поповић о васкршњем зеки

"Да неко не помисли да имам нешто против зечева...

Зечеви су дивна и најчистија створења. Не трпе никакве болести на себи. Немају јак имуни систем па брзо умру, зато ако су живи - они су здрави. Зато се много и размножавају.
У разним митологијама су представљени као симболи бога плодности, што је опет, неком западњачком подвалом, неприметно провучено као симбол Васкрсења.

И Божића и Васкрса симбол и личност је сам Господ Исус Христос. Нити Деда Мраз нити зечеви. То је, кад мало размислимо, увреда и исмевање Христовој жртви и љубави.

Зато избаците из кућа све симболе зечева у време Васкрса. Овако као украсе их можете користити, али не у доба Васкрса. Симбол Васкрсења Христа, поред Њега самог, јесте Бели анђео, који указује на празан гроб и наша је најлепша Милешевска фреска. А ми турамо зечеве јер су слатки и тако се бацају паре потрошачкој мафији и губи смисао и значај Васкрсења", написао је Поповић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана