Зашто пси нагињу главу у страну када им се обраћате

ГС
Foto: Илустрација

Истраживачи са Универзитета Еотвос Лоранд у Будимпешти тестирали су своју теорију да би симпатично нагињање главе пса могло бити повезано с њиховом способношћу да обрађују називе објеката и препознају називе предмета које помињете, посебно омиљених играчака.

Према студији објављеној у истраживачком часопису Анимал Когнитион, ново истраживање сугерише да "само неколико паса може научити називе предмета (играчака) чак и након неколико излагања, док већина (типичних) паса не."

Претпоставили су да је "нагињање главе повезано с обрадом смислених или релевантних слушних стимуланса" и да би пси који су могли повезати име ријечи с предметом, као што је њихова омиљена играчка, чешће нагињали главу од паса који нису могли повезати ријеч са нечим.

У истраживању је учествовало 40 паса (расе Шкотски овчар), а током три мјесеца, "испитаници" су научили имена двије играчке.

Научници су псе који су могли брзо научити имена објеката након неколико показивања означили као псе "надарене за ријечи које уче", за разлику од "типичних" паса.

Студија је показала да је хипотеза истраживача тачна. Након покушаја да псе науче именима двије играчке, истраживачи су закључили да су они надарени нагињали главу у стопи од 43 посто, за разлику од типичних паса, који су нагињали главу 2 посто времена током испитивања.

Према извјештају, "разлика у понашању паса могла би бити повезана са слушањем смислених ријечи и могла би бити знак повећане пажње." То такође може указивати ​​на боље способности памћења.

Иако се истраживање чини обећавајућим, научници се слажу с потребом да се студија прошири на друге расе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана