Зашто причамо у сну?

Б92
Foto: Илустрација

Сигурно сте се пробудили из дубоког сна због тога што партнер или дијете причају у сну - говоре цијелим реченицама или изговарају нејасне звуке.

Такође, можда сте и сами причали у сну, а да тога нисте били свјесни. Многи фактори могу допринијети причању у сну, као што су стрес или анксиозност, недостатак или лош квалитет сна.

Причање у сну се свима догодио и у већини случајева, то звучи као неко мумлање и изговарање неповезаних реченица. Иако то може бити забавно или пак иритантно за оне који слушају, такође непријатно или збуњујуће за оне који говоре, причање у сну вероватно није нешто о чему треба бринути. Али, у одређеним ситуацијама то може упућивати на поремећај сна или општег здравља, наглашава др Мишел Друп.

Причање у сну је познато као сомнилоквија и подразумева чин говора на глас током сна. Тада обично особа:

Говори шапатом

Говори нормалном гласношћу

Виче цијеле ријечи или одговоре

Изговара цијеле, разумљиве реченице и води цијеле разговоре

Има нејасне, бесмислене говоре помијешане са гунђањем и другим звуковима

Без обзира на то која верзија је у питању, вјероватно нећете знати да причате у сну осим ако се не пробудите док говорите или вас неко други не обавести о томе касније.

Причање у сну је врста парасомније, или поремећаја сна који се јавља током спавања. За разлику од других парасомнија као што су мјесечарење или поремећај у исхрани током сна, који могу носити значајне ризике по здравље, причање у сну обично има мало или никаквог ризика.

Зашто људи причају у сну

Сан је деликатан процес који утиче на наше здравље на различите начине. Просјечан циклус сна траје око 90 минута, а потребно нам је око четири до пет тих циклуса свака 24 сата да бисмо се осјећали потпуно освежено и одморено. У сваком циклусу, мозак пролази кроз четири фазе сна и ако је чак и дјелимично ометен током било које од тих фаза, квалитет сна може бити нарушен.

"Пошто се већина парасомнија сматра мешовитим стањем између будности и сна, причање у сну може бити вероватније када су обрасци сна поремећени или прекинути," објашњава др Друп, а пише Кливленд Клиник.

То значи да било шта што је познато да ремети сан може допринијети причању у сну, укључујући:

Џет лег

Недостатак сна

Апнеју у сну

Анксиозност и стрес

Злоупотребу алкохола или других супстанци

"Постоје докази да понекад причање у сну може бити повезано са сновима, али то није увијек случај. Већина снова се дешава када сте у дубокој фази сна са брзим покретима очију" наставља др Друп.

Причати у сну може бити и споредни ефекат или симптом других парасомнија. На примјер, код поремећаја понашања у РЕМ фази сна, људи имају тенденцију да несвјесно понављају своје снове. Они могу говорити, викати, ударати, кретати се или трчати са сврхом јер дио њиховог мозга одговоран за парализу мишића током сна не функционише како треба. Слично томе, људи могу причати у сну када мјесечаре и када имају ноћне тероре.

"Ако причање у сну почиње изненада у одраслом добу, или ако укључује интензиван страх, вриштање или насилне акције, требало би да размотрите посету специјалисти за спавање", саветује др Друп.

Како престати са причањем у сну

Фокусирање на здраве навике спавања и побољшање окружења за спавање може елиминисати потенцијалне поремећаје сна и побољшати квалитет вашег сна, наглашавају доктори.

Изградња бољих навика око спавања може укључивати факторе као што су:

Придржавање редовног распореда спавања

Бар седам сати сна

Одвајање 30 до 60 минута мирног времена без екрана прије спавања

Минимизирање и управљање нивоима стреса

Ограничење конзумирања алкохола

Избјегавање кофеина најмање шест сати пре спавања

Редовно вјежбање

Обезбјеђивање да ваша спаваћа соба буде тиха и мрачна

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана