Зашто неке жене рађају само дјечаке или само дјевојчице

ГС
Foto: Aрхива

У САД 60% родитеља има више од једног дјетета, а многи људи размишљају о томе зашто имају више дјеце истог пола и како је могуће да имају баш дјечака или дјевојчицу.

Екипа Брајт Сајда истраживала је све о разлозима овог феномена и да ли би породица, која је генерацијама имала само дечаке или само девојчице могла да роди дете другог пола.

Док већина породица има неуравнотежен однос полова, други родитељи не могу да зачну дјечаке или дјевојчице, а неки чак вјерују да гени дјевојчица или дјечака "теку у породици". Али истраживачи још увијек нису пронашли никакав доказ који би доказао да неке породице могу имати само мушкарце или жене због својих гена. У неком тренутку, научници би могли да промјене своје мишљење, али за сада, нема шансе да гени ваше породице могу да утичу на то да ли ћете имати дјецу само једног пола.
Род одређује отац

Док неки људи вјерују да пол детета зависи од мајке, јер је она та која га носи, у стварности је то у очевим рукама. Пошто сперма носи хромозоме за оба пола, неки сперматозоиди носе X хромозоме за девојчице, док други носе Y хромозоме за дечаке. Док жена носи 2 X хромозома, пол новорођенчета зависи од тога који сперматозоид (X или Y) улази у женско јаје.

У стресним временима, женске бебе су чешће

Међутим, научници су открили неке факторе који могу утицати на пол. Доказано је да ће се после стресних времена, попут природних катастрофа, однос полова променити, јер ц́е бити више новорођених девојчица. Можда је то због стреса којем су будуће мајке биле изложене.

Конзумирањем одређене хране имате веће шансе за рођење девојчице
Доказано је да конзумирање одређене хране повећава шансе за зачеће девојчице. На пример, смањење количине соли и уношење пуно млечних производа у организам, може повећати шансе за рођење девојчице. Са друге стране, мајке чија је исхрана пуна хране богате натријумом и калијумом чешће рађају дечаке.

Ако мајка има децу само једног пола - то је само случајност

Поуздано се зна да је родна равнотежа остала иста вековима и не постоје аспекти који би то могли битно да промене. Породице које имају много деце истог пола су ретке, али се могу статистички објаснити. Свако дете има 50% шансе да буде дечак или девојчица.
Тако, на пример за троје деце шанса да су сви мушко је:
0.5 x 0.5 x 0.5 = 0.125 или 12,5%.5.

Да закључимо - ако мајка има дјецу само једног пола, то је само случајност.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана