Зашто нам се чини да Нова година сваке године долази све раније

ГС
Зашто нам се чини да Нова година сваке године долази све раније

Када се сjетимо детињства, чинило нам се да је децембар најдужи мjесец и да тај Деда Мраз никада неће стићи. Међутим, када смо одрасли, чини нам се да смо колико јуче били на мору, а онда, за трен ока, ево Нове године. Да ли нам се то само чини или стварно Нова година долази раније?

Ако не можете да вjерујете да су новогодишњи и божићни празници већ пред нама, утјешно је знати да нисте једини. Рут Огден, проферсорка психологије на Универзитету у Ливерпулу, и њене колеге, недавно су спровели анкету међу 918 одраслих Британаца и открили да се 77 одсто испитаника слаже да Нова година сваке године долази све раније.

Један од разлога може бити начин на који доживљавамо проток времена што смо старији, јер је већ познато да нам се чини да вријеме убрзава како нам се године нижу једна за другом. За седмогодишњака, 12 месеци између два Божића представљају огроман дио њиховог живота. За 45-годишњака, тих истих 12 мјесеци доноси веома мало новог животног искуства. Ова разлика у ствари сажима релативно време између два догађаја сваке године.

Наш доживљај времена се такође мења јер се ослањамо на памћење да бисмо проценили трајање. Када проценимо колико је нешто трајало, своју процену заснивамо на томе колико смо успомена стекли током одређеног периода. Било да покушавамо да запамтимо дужину филма, путовања аутомобилом или времена које смо провели са неким у вези, количина сећања коју смо кодирали током тог периода послужиће нам као индикатор његове дужине.

Временске периоде у којима се ствара мање нових сјећања, било због недостатка стимулативних задатака, нових активности или појачаних емоција, наш мозак тумачи као кратке.

Гдје је нестала година

Како старимо, памћење постаје све варљивије и мање памтимо догађаје из свакодневног живота. Такође је много мања вероватноћа да ћемо бити у прилици да доживимо неко ново искуство него када смо били млађи. И ови чиниоци заједно доприносе осећају да је од претходног Божића прошло мање времена него што смо очекивали.

Пошто оно што радимо има тако снажан утицај на то како доживљавамо време, промене у нашој рутини искривљују осећај проток времена. Предвидљив дан помаже да време стабилно тече.

Ово је илустровано на глобалном нивоу током пандемије. Једног минута сви смо се бавили свакодневним животом. Онда су се одједном наше рутине потпуно промениле. Људи од Буенос Ајреса до Багдада тврдили су да време није нормално протицало током пандемије.

Мада Нова година не изазива исти поремећај као глобална пандемија, она ипак нарушава наше навике и дневну рутину.

Једва чекате Нову годину?

Још један фактор због којег имамо утисак као да је Нова година дошла пребрзо је количина енергије коју смо уложили да предвидимо њен долазак. Већини дјеце је то вјероватно најишчекиванији догађај у години и с нестрпљењем се надају доласку Деда Мраза. Ово узбуђње значи да деца обраћају много пажње на проток времена уочи Нове године. На њихову несрећу, фокусирање на проток времена обично га чини много дужим.

За већину одраслих овај период године је много мање узбудљив. Тако да одрасли вероватно мање размишљају о одбројавању. Ако мање пажње посвећујете времену, оно брже пролази. Ефекат је можда био посебно изражен ове године јер је у постпандемијској нормалности живот ужурбанији него икада и имамо још мање времена за размишљање о Новој години и Божићу.

Технолошке промене такође утичу на нашу перцепцију времена. Напредак у технологији нам омогућава да остваримо више задатака, брже него до сада. Ово убрзање темпа живота у протеклих 20 година такође може допринети осјећају да врихеме много брже пролази.

Понестаје времена

Упркос томе што посвећују мање пажње времену, одрасли имају знатно више захтева у вези са својим распоредом него деца уочи Божића. За децу, Божић се дешава магијом. За одрасле, међутим, празничну мистику мења велика количина планирања, куповине, умотавања и кувања. Додатни временски притисак који ствара Божић може допринети бржем проласку времена.

Недостатак контроле коју дхеца имају над Божићем вхероватно повећава њихов ниво временске неизвесности. Незнање када, или да ли ће се стварно нешто догодити, такође може успорити осећај протока времена.

Међутим, можда имамо осхећај да Нова година долази брже сваке године јер заиста јесте тако. Данас је постало нормално да се чоколадне са ликом Деда Мраза појаве на полицама супермаркета почетком октобра. Ово буквално померање божићне временске линије несумњиво доприноси психолошком осећају да ови празници долазе раније.

Међутим, покушаји трговаца да повећају профит започињањем празничног периода све раније из године у годину има своју цену. Када је један трговачки ланац покренуо своју божићну рекламну кампању 7. октобра 2021. године, дошло је до негодовања јавности. У ствари не желимо да нам Нова година долази брже. Зато ове године нису поновили своју грешку.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана