Зашто мачке лижу људе?

ГС
Зашто мачке лижу људе?

Лизање, мачке су апсолутно опсједнуте овом радњом. Заправо, истраживање показује да одрасла домаћа мачка може провести до осам посто будних сати лижући своје тијело.

Лизање такође може имати важну друштвену улогу код мачака, а одрасле јединке често лижу једна другу непосредно прије копулације, пише Сциенце Фоцус.

Али што је с лизањем људи: зашто мачке лижу људе?

Добра вијестнема доказа да вас мачка заводи.

Лоше вијестизнанственици и стручњаци за понашање мачака нису сасвим сигурни зашто вам мачка лиже руку или лице.

Но, иако не постоји општи и дефинитиван разлог за овакво понашање, постоји неколико теорија зашто домаће мачке лижу људе.

Зашто мачке лижу људе?

Не постоји нити један разлог зашто мачка лиже људе. Међутим, постоје три главне теорије о томе зашто домаће мачке показују овакво понашање:

Показују да вам вјерују

  • Приступају биокемијским информацијама с ваше коже
  • Означавају вас као дио имовине
  • Теорија повјерења

Да, постоји могућност да вас мачка полиже како би показала да јој вјерујете. Или барем да покаже да те не сматра озбиљном конкуренцијом.

Знакови да је ваша мачка анксиозна када остаје сама

“Ова врста лизања слична је понашању мачке с мачком познатом као алогрооминг, што је заправо међусобно дотјеривање. Мачка ће то научити од своје мајке док је врло млада, слијепа и глуха. Мајка то чини углавном како би очистила мачиће и ојачала друштвене везе,” каже др. Давид Сандс, стручњак за психологију животиња с више од 25 година клиничког искуства.

“Због оваквог мајчинског понашања одрасле мачке лижу само оне мачке којима вјерују и које им нису конкуренција. А ово повјерљиво понашање може утјецати и на особу. Уосталом, мачке не сједе само у кући и говоре ‘ја сам мачка, а ти си људско биће’. За њих није битно које сте врсте, битно је јесте ли им конкуренција. Ако ти се улизују, ниси им дорастао.”

Другим ријечима, ако вас мачка лиже, то није позитиван знак љубави. Једноставно није негативан (што је најбоље што може бити када су мачке у питању).

Биохемијска теорија

Иако звучи комплицирано, у основи је врло једноставна идеја да ће вас мачка полизати јер је занима било какав мирис на вашој руци.

“Одређени рецептори окуса код мачака врло су осјетљиви – могу ухватити мирисе с наше коже који могу укључивати ​​фермоне које луче друге животиње”, каже Сандс.

“То такођер може значити да на руци имате сол, хидратантну крему или што год сте управо појели.” Мачкама су сви ти мириси занимљиви, а лизање им омогућује да их провјере. То је заправо све што може бити.”

Теорија игре посједовања

Мачке су, како каже Сандс, "стројеви за мирис од главе до репа". А њихов најдражи мирис?

Њихов.

Заправо, толико воле свој јединствени мирис – ​​који дјелује попут отиска прста у зраку – да мисле да би требао замијенити све остале. Како Сандс објашњава, то је разлог зашто ће се мачка лизати након што је помазите.

"Само да се ријешим твог мириса", каже.

"Толико се других понашања мачака своди на посесивност и власништво. Све што раде врло је територијално", додаје Сандс.

"Понекад, када мачке њуше друге мачке и људе, уклоне мирисе и замијене их својима. То је њихов начин обиљежавања па кажу да је њихов и посједују вас".

Додаје: "Људи увијек мисле да су мачке које се трљају о вас или ствари које додирнете на тај начин израз љубави. Али заправо, мачке су врло посесивна створења. За њих, што више пута прођу поред тебе и оставе свој мирис, то боље”

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана