Занимљивости о киши

ГС
Занимљивости о киши

Киша је текућа падавина у облику водених капи промјера већег од пола милиметра.

Капљице чији је промјер мањи од пола милиметра називају се росуља. Минимална висина кишних облака је око 1.200 метара. Међутим, без обзира на то с које висине капи падају, просјечна брзина коју достижу приликом пада на тло је само око осам до десет км/час.

Коначна брзина зависи од вјетра и стања у атмосфери. Највиши облаци су олујни кумулонимбуси који се налазе на висини већој од 10.000 км. У ваздуху има довољно водене паре да поплави читаву планету до дубине од 2,5 метара. Амерички научници вјерују да на Сатурну и Јупитеру, дивовским гасовитим планетама Сунчевог система, падају праве кише дијаманата.

Наиме, нови подаци с Јупитера и Сатурна показују да у атмосфери тих планета постоје велике количине угљеника у кристалном облику. Иако данас сви ми имамо кишобране, они су некада давно били доступни само високорођеним и привилегованим члановима друштва. Плес на киши је настао из вјеровања да духови имају моћ да контролишу вријеме, те су људи плесали покушавајући на тај начин обезбиједити њихову наклоност.

Израчунато је да у једној секунди 16.000.000 тона воде испари из земље, што значи 513 трилиона тона за једну годину. Ова количина воде једнака је оној која поново падне на Земљу за једну годину.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана