За ова српска имена се везују многа божанска значењa

Г.С.
За ова српска имена се везују многа божанска значењa

Родитељи на разне начине утичу на живот свог дјетета, а понекад нису ни свјесни колико само нека "ситница" као што је име, може да обиљежи читаво дјетињство, па и живот.

Можда сте размишљали о разним начинима на које су вас ваши родитељи обликовали, од њихове топлине и строгости до њихове великодушности и упорности, али можда нисте толико размишљали о посљедицама једног посебно важног дара који су вам доделили, а то је ваше име.

Наиме, родитељи се често муче кад треба да дају име детету, то умије да дјелује као тест креативности или начин како да преко потомка изразе властиту личност или идентитете.

Међутим, ту су и они стари, традиционални разлози, који нас уверавају да име има "магична" својства и да његово значење може да буде од помоћи за даљи живот.

Да ли је то стварно тако или је у питању обично сујеверје, то је тешко знати, али када име вашег дијете има значење дар од Бога или онај кога Бог штити, ипак осећате неку посебну топлину, преноси Жена Блиц.

Ово су најљепша имена са овим значењем:

Аврам – ово је име узвишеног оца, тачније библијског праоца Аврама

Аранђел – Арханђел, онај који је заповједник анђела

Ана – Божја милост, захвалност. У Русији име Ана означава ону која ће се родити поново, и свијетовно је име Богородице, постоје бројне варијације овог имена као што су Анастасија, Настасија и сично

Ангелина, Анђела, Анђа, Анђелија – ово име има значење Божијег посланика, односно анђела

Богдан, Богдана, Божана – Дар од Бога, обично се даје дјеци која су дуго чекана

Душан – Душа и дух, везано за црквени празник Духови

Лазар – Онај коме Бог помаже, или уз Божију помоћ рођен

Лидија – Рођена од Бога

Теодора, Тодора, Теодор, Тодор – Дар од Бога

Кристина, Христина – Она која је помазана (Божији благослов који свештеник даје помазивањем уљем), потиче од имена Исуса Христа

Матија, Матеа – такође Библијско име, које има значење дар од Бога

Михајло – онај ко је сличан Богу

Дар од Бога, сличан Богу, онај коме се Бог радује, заиста је лијепо значење и носи додатни осећај сигурности и љепоте када знате да се неко тако зове.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана