Вријеме буђења открива ваш карактер: Ево којем типу припадате

ГС
Foto: Илустрација

Постоје два типа људи – ранораниоци и они који више воле да се буде касно. Истраживања показују да реченица „Ко рано рани, две среће граби” важи само за неке људе, а зависи од хронотипа.

Сваки човјек има унутрашњи сат, односно ритам који је њему својствен.

У зависности од њега, неки људи ће се будити сами од себе рано ујутру, а неки ће цијело јутро одлагати аларм јер не могу да устану.преноси К1.

Научници сматрају да то ипак није лењост, већ је време устајања и одласка увече на спавање одређено нашим унутрашњим сатом. Он нам може помоћи да се боље оријентишемо кад је обављање свакодневних обавеза и задатака у питању.

Колико сати ћемо провести спавајући зависи како од наше генетике, тако и од спољних околности. У нашем тијелу постоји такозваних 15 сатних гена који управљају дневно – ноћним ритмом и он се назива хронобиолошки сат. У току 24 сата он заправо успоставља равнотежу између поспаности и будности у правилним интервалима.

Занимљиво је да се то лако може уочити код дјеце која углавном устају у ранијим јутарњим часовима, а онда у адолесцентском добу долази до промјене у хронотипу, па имају потребу да спавају дуже.

Такође, код старијих особа циркадијални ритам почиње два сата раније него код млађих. Циркадијални ритам повезан је са хронолошким сатом, због чега се код одраслих људи дешава иста ситуација – како старимо, време буђења се артикулише према јутарњим часовима.

Овај тип хронотипа посједује отприлике пола свијета, због чега спада у најчешћи тип. Успоставља се на основу изласка и заласка Сунца, те је идеално време за буђење око 7 сати ујутру.

Код оваквих особа продуктивност је најбоља у јутарњим часовима, а углавном опада послије 14х. Овакав тип људи су веома амбициозни и посвећени раду, па након истог имају потребу за дремком. Углавном одлазе на спавање око 22 сата.

Овај тип добио је назив према краљу животиња који је познат по раном буђењу. Њихов дан почиње у пет ујутру, а завршава се много раније од осталих. Овакве особе карактерише самоиницијативност и добра организиованост, због чега углавном извршавају своје задатке на вријеме.

Њима је у пројсеку потребно око 7 сати за спавање, док је особама које су тип медведа потребно 8 или више сати сна. У ову категорију спада око 15 одсто људи на свијету, што је једна од седам особа.

Овај тип је углавном познат као „ноћна сова” због остајања до касно. Врло често убог тога добијају епитет лењих особа јер им је ујутру потребно доста времена да надокнаде свој сан. Познати су по великој количини кофеина која им је потребна како би се разбудили.

У овај тип такође спада 15 одсто популације на свијету и нису баш најбоље настројени према јутарњим обавезама јер им се енергија нагло повећава касно послијеподне, а врхунац доживљава у касним ноћним сатима.

Особе које константно осећају умор током дана имају потребу да исти надокнаде спавањем. Овом типу припада само 10 одсто људи на свету, а карактерише их лак сан.

Њима се, попут типа вука, енергија повећава и одржава ноћу, због чега тешко функционишу у току дана.

Углавном су осјетљиви на чулне сензације попут буке и јаке светлости. Често осцилирају у расположењу и енергије због чега морају да пазе на унос шећера.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана