“Воле лежање и уживанцију у крилу”: Они су највећи готовани међу псима

GS
Foto: Instagram

Не могу сви власници да обезбиједе бесконачну игру и тренинге својим псима, као ни пространа дворишта, нити претјерано много времена због веома захтијевних послова и обавеза.

Стога је јасно да се мора наћи раса погодна и за такве љубитеље паса. Најчешће је ријеч о расама одгајаним за наручја и крила краљевских породица: њихови власници врло брзо убрзо колико су ови пси генерацијски навикнути на беспосличарење и уживање у пажњи, мажењу и дријемању.

То што ови пси важе за лијенштине не значи да је довољно убацити их у кућу и тиме задовољити све њихове потребе. Пси су социјалне и активне животиње којима је неопходна дневна игра, шетња и трчање, с тим што расе о којима је ријеч захтијевају мање вјежбе и активности, али ипак морају да се крећу!

Мали пси

Мопс - као булдог и већина паса кратке њушке, мопс није прилагођен трчању и предугој игри, због отежаног дисања. Ту није помогла ни чињеница да су их краљевске породице обожавале, у чијим су крилима бесконачно хркале, што и дан данас воле.

Пекинезер - здепасти пас набијене њушке, вијековима мажен у краљевским породицама, лако се навикава на спорији стил живота, уз много пажње која је усмјерена ка њему.

Ши цу - елегантна, мала, краљевска раса, љубитељ трчкарања по кући и кратких шетњи ради обављања нужде, након чега може комотно да одмара по цијели дан.

Јапански чин - раса која је одана и воли своју породицу, али не воли друштво странаца, не воли претјерану активност и није стрпљив са дјецом. Оно што је специфично за ову краљевску расу је њихова чистоћа и навика да своје личе чисте шапама баш као мачке.

Чивава - раса која није лијења због свог темперамента, већ је због сићушне грађе онемогућена да прелази велике релације, иако би то можда вољела. Воли пажњу и игру, сразмјерне својој величини.

Средњи пси

Енглески булдог - прва асоцијација већине људи када помисли на пса "залијепљеног" уз кауч, трем, средину улице и мање-више уз било шта гдје може да се простре и да легне. Ови неодољиви, буцмасти и помало троми пси, због "набијености" тијела и њушке ће потрчати само у повратку из шетње када угледају своју кућу, спремни да одријемају све што су препјешачили.

Басет - иако припада ловачким псима, његово здепасто тијело и задивљујуће дуге уши не дају му много шансе за трчање. Лако се социјализује, идеалан је за опуштене власнике, дуге и веома лагане шетње, као и дуге и веома интензивне дријемке.

Чау чау - раса која је привржена свом власнику и није претјерано енергична нити социјална.

Велики пси

Хрт - познат по атлетској грађи и невјероватним брзинама које достиже у трку, али не својом вољом, већ због жеље власника да искористи његов потенцијал који би он најрадије игнорисао. Хрт воли лагане шетње, након чега је спреман да љенчари у остатку дана.

Бордошка дога (француски мастиф) - због своје масивности, исцрпљујући тренинзи му нису омиљени, већ преферира дуже шетње, након чега ће радо одмарати у дому. Иако не захтијева претјерано много физичке активности (имајте на уму да умарање чиваве и доге никако не могу бити исти), не воли да буде сам, па није погодан за људе који су често одсутни.

Бернардинац - велики пас велике килаже и густе длаке, послушан, вјеран, умјерен, добар са дјецом, али и нестрпљив са малим псима. Не подноси врућине, па је миран до зиме, када воли да изађе напоље да се истрчи по хладноћи и снијегу, након чега се враћа у удобност свог дома, преноси Телеграф. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана