Важни савјети за возаче: Шта треба склонити из аутомобила кад су 'врели' дани

ГС
Важни савјети за возаче: Шта треба склонити из аутомобила кад су 'врели' дани

У аутомобилу у љетним мјесецима може бити неугодно вруће

 Eлектроничке уређаје (мобителе, лаптопе…) те спреј-дозе (дезодорансе, дезинфицијенсе…) не остављајте у аутомобилу на јаком сунцу, могу експлодирати и запалити се.

У аутомобилу у љетним мјесецима може бити неугодно вруће. Али опрез: неки свакодневни предмети могу чак експлодирати на врућини.

Довољне су једноставне мјере опреза! Кад је аутомобил на жарком сунцу, изнутра брзо постане још топлије него извана температуре могу порасти изнад 50-60 степени те се све унутар возила такођер брзо и интензивно загријава.

То може узроковати проблеме не само људима и животињама, које љети никако не би смјеле боравити у аутомобилу са затвореним прозорима и вратима.

Може бити једнако опасно за електронику: ако су мобители, лаптопи…. изравно изложени сунцу у закључаном возилу, могу чак и експлодирати.

Литиј-ионске батерије, које имају високо концентрирану енергију повећањем топлине повећавају енергетску концентрацију изнад критичне разине те може настати експлозивно самозапаљење.

Дезодоранс, спреј против комараца, дезинфекцијска средства или газирана пића могу експлодирати на температурама од 50 степени и више. Стога све те предмете, након изласка из аутомобила треба спремити у гепек. Тамо је обично хладније и предмети су заштићене од изравног сунчевог свјетла и топлине.

Истодобно и важна сигурносна заштита, јер остављен вриједан електронички уређај у кабини може мотивирати лопова да вам разбије прозор, провали браву… те направи и додатну штету, осим крађе остављених предмета у аутомобилу.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана