Ускоро мисија на Антарктику: Колико ће велика санта леда утицати на живи свијет?

Танјуг
Foto: Getty Images

Тим научника под вођством Велике Британије наредног мјесеца ће започети истраживачку мисију у Јужној Џорџији, како би изучио утицај огромне плутајуће санте леда на дивље животиње и морски свијет на том субантарктичком острву, којем пријети судар с леденим бријегом.

Уколико стигне до острва, то би могло да представља катастрофу за већину дивљег свијета на Јужној Џорџији, једном од најважнијих свјетских екосистема.

Велика санта леда, величине америчке државе Делавер, плута откако се одвојила од леденог гребена Ларсен Ц 2017. године. Сада се налази на удаљености око 75 километара од острва Јужна Џорџија, додаје АП.

У Јужној Џорџији налазе се колоније десетине хиљада пингвина и шест милиона фока с крзном, које би санта леда могла да угрози током сезоне парења.

Воде у близини острва су једно од највећих морских заштићених подручја и у њима се налази више морских врста него на Галапагосу.

Брод за истраживање РРС Џејмс Кук требало би да крајем јануара крене са Фокландских острва у потрази за леденим бријегом.

Британска мисија за антарктичка истраживања упозорила је да би ледени бријег могао да остане прислоњен уз обалу до десет година, прије него што се лед отопи и одвоји.

То би могло да спријечи популацију од два милиона пингвина на острву да допру до воде како би хранили своје младе.

Циљ мисије биће да утврди различите утицаје које ће имати ледени бријег А-68а.

Са брода ће бити распоређене двије подводне роботске једрилице, које ће провести неколико мјесеци прикупљајући податке за истрагу утицаја слатке воде од леда који се топи на ту област.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана