Универзитетски професор из САД се вратио у свој родни крај: Има једног коња и велике планове за будужност

GS
Foto: CPets

Проф.др.сц. Војислав Кецман, свјетски познати машински стручњак, након пензионисања одлучио се скрасити у своме родном селу подно Клековаче, једне од планина у Босни и Херцеговини. Ту се почео бавити узгојем касачких коња.

Нема љепшег мјеста у којем можете проводити своје пензионерске дане од свог родног села – каже Војо Кецман којег је животни пут, након иностранства, довео назад у општину Петровац, односно Дринић, одакле је и кренуо његов животни пут.

Предавао на униврзитету у САД

Војиславово матични универзитет био је „Virginia Commonwealth“, Računarske nauke, „College of Engineering“, „Richmond“  у Сједињеним Америчким Државама, а предавао је машинство и на чувеном МИТ универзитету, као и на неколико универзитета широм САД, Њемачке и Европе. Пензионисао се као један од највећих свјетских стручњака из ове области.

Но, једна од његових највећих љубави су коњи, због чега је одлучио на својој земљи и у своме селу направити ергелу, а засад је ту један коњ, Јелица.

– Јелица је касачки коњ. Стара је седам година и из околине је Сомбора. Касачке коње обожава и један од најбољих свјетских кошаркаша Николе Јокић па смо по тој љубави према касачким коњима слични. И Јеличини преци учествовали су на касачким тркама – рекао је Војо.

Обожава јести мркву

Јелица обожава јести мркву, а како је стигла тек недавно, још се боји непознатих људи, а њезин газда је жели хранити овим поврћем. Истиче притом како треба пазити како се хране ове животиње.

– Веома лако коњи некоме могу одгристи прст јер, када их храните, шака треба бити на њиховој доњој усни, не горњој – истиче Војислав који планира набавити још барем два коња.

Није лако живјети на селу

Иако се својом жељом вратио у родни крај, напомиње како није лако живјети на селу, па и ако сте пензионер.

– То је једна од првих ствари које сам схватио када сам дошао у Дринић. Како бисте живјели на селу, морате пуно радити и физички уопште није лако – закључује Војислав. пише Агроклуб.ба.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана