У посљедњих 50 година број ајкула се смањио за 70 посто

Кликс
Foto: Shutterstock

У посљедњих 50 година популација ајкула и полигача се смањила за 70 посто, показала је студија објављена у часопису ''Nature''.

Знатан пораст риболова од 1970. је учинио да се знатно смањи број јединки споменутих популација. То се односи и на морског пса млата чије су јединке биле врло бројне. За половину од 31 врсте морских паса на свијету се сматра да су угрожени или критично угрожени. На то су упозорили из Међунароне уније за заштиту природе.

"Смањење броја ових животињских врста не престаје. Наши океани су врло исцрпљени и зато су нам потребне проактивне мјере да бисмо спријечили колапс. Ово би доносиоцима одлука требао бити позив на узбуну", указао је Нејтан Пакору, водећи аутор студије и истраживач канадског Универзитета Сајмон Фрејзер.

За ово истраживање кориштени су подаци из претходних студија и подаци о улову. Аутори студије страхују да је број ајкула и полигача у стварности још и мањи јер нису имали податке из 1950. када је почео масовни индустријски риболов.

Осим прекомјереног риболова, узроци овог проблема су удари бродова у ајкуле и полигаче, експлоатација нафте и плина, те климатске промјене. Ранији подаци су показали да се сваке године убије 100 милиона ајкула, чиме се смањује њихова способност размножавања.

Пераја ајкула се користе за прављење супе, па након што им рибари исјеку пераја врате их у воду.

"Стални пад броја ових животињских врста показује да витални дио екосистема у океанима нисмо заштитили од прекомјереног риболова. То ће се негативно одразити и на саме океане, ако нешто не подузмемо", упозорила је Касандра Риџби, биологиња аустралијског Универзитета Џејмс Кук и коауторица студије.

Истраживањем је утврђено да се стање донекле побољшало након 2000. године. Смањење броја је успорило у Тихом океану, али то није случај у Индијском океану у којем се број ајкула и полигача непрестано смањује од 1970. Претпоставља се да је на наведеној морској површини губитак 84 посто до данас.

Напори за сузбијање овог проблема су имали доста ограничене резултате. Ове седмице ће бити одржан онлајн самит на којем би требао присуствовати амерички представник за климу Џон Кери, а на којем би се требало разговарати о овом проблему.

Биологиња Риџби је позвала надлежне да обавежу на риболов који ће бити заснован на, како је казала, науци. Подсјетила је да се на тај начин морају заштитити врсте које су кључне за екосистем.

Научница Мараја Флигер сматра да би државе требале забранити продају и трговину перајима ајкула. На томе се инсистира у Сједињеним Америчким Државама, а у Канади је то учињено 2019. године, пише лист Гардијан.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана