У ове три године живота највише старимо

ГС
У ове три године живота највише старимо

Млади научници Грег Браун и Мич Мофит основали су ТикТок профил са циљем да млађој публици представе науку као нешто забавно, питко и занимљиво, а у том циљу су и успјели с обзиром да их тамо прати преко 1,1 милион људи.

Мич је својевремно открио једну занимљивост о људском тијелу односно када оно најбрже стари, а ова чињеница је убрзо постала вирална. Видео је погледало на милионе корисника Интернета, а многи су збуњени сазнањем да прва фаза старења долази раније него што су то претпостављали.

Наиме, три године живота су кључне када је ријеч о процесу старења – прва велика промјена наступа у 34. години, друга у 60, а трећа у 78. години, пише Жена Блиц.

– Не знамо зашто се то догађа, али научници су сазнали да се у тим годинама око 1.300 бјеланчевина у крви одједном мијења. Дакле, све до 34. године релативно су стабилни и досљедни, а онда се догађа велика промјена. Између 34. и 60. године поновно су досљедни, а онда поновно слиједи велика промјена – објаснио је овај млади и популарни научник.
– Исто вриједи и за 78. годину. Заправо, научници могу да погоде нечију старост гледајући само њихову крв. Гријеше једино када је неко скроз здрав. Ако се ближите споменутим годинама, припремите се – додао је.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана