У која сујевјерја људи најчешће вјерују?

ГС
У која сујевјерја људи најчешће вјерују?

Сујевјерја су се током вијекова укоријенила у друштво, тако да многи људи чак и несвјесно раде неке ствари. Већина се можда није ни запитала како су сва та вјеровања настала, а у наставку можете прочитати неколико њих која су најзаступљенија на нашим просторима.

Црвени кончић

Једно од сујевјерја које је укоријењено у народу је и нека врста амајлије која треба да нас штити, а у овом случају је то црвени конац.

Но, оно што је интересантно је да се ово вјеровање не везује само за наше народе, већ се може пронаћи и код Јевреја, али и у будизму и хиндуизму.

На примјер, једна од ситуација када се ставља црвени конац око руке је када трудница крене у породилиште. Тада, како обичај налаже, треба да обмота црвени конац око руке, али и беби чим се роди, јер се тако чува од урока. Сматра се, заправо, да црвени конац штити дјецу од "злих очију и одвраћа лошу срећу". Он се носи на лијевој руци, јер се вјерује та страна тијела допушта да срећа допре до вас.

Ова боја симболизује крв и заштиту од урока, а црвеном бојом су некада исцртавали ратнике прије одласка у борбу, а чак и врата својих домова како би се заштитили од несреће.

Црна мачка

Сујевјерје везано за црну мачку у нашем народу је усмјерено против мачака, а оне су се дуго повезивале са вјештицама и несрећом, а сматра се и да доносе баксуз ономе коме пређу пут. И данас многи вјерују да ће им се, ако им црна мачка пређе пут, тог дана десити несрећа, па се враћају седам корака уназад.

Петак 13.

За петак 13. се одавно сматра да доноси несрећу. Од средњег вијека овај датум изазива нелагоду код људи, а посебно код оних који вјерују у паранормално.

Но, овај број има конкретну историјску основу, а контекст овог датума је хапшење темплара које се десило у ноћи између четвртка и петка 1307. године на територији Француске. Тадашњи краљ Француске Филип ИВ се замјерио темпларима којима је био дужан и ријешио је да тај проблем ријеши тако што ће укинути темпларски ред. Рано ујутро, у петак, 13. октобра 1307. године ухапшени су сви значајнији темпларски великодостојници и то је остало историјски забиљежено као једна од изузетно добрих тајних операција. Од тада датира негативна конотација овог датума.

Разбијено огледало

Вјероватно је свима познато сујевјерје да ћете имати седам година несрећу ако сломите огледало. Сматра се да је вјеровање о томе да испрекидан одраз доноси несрећу постојало је још прије него што је огледало измишљено, па на примјер, ако би одраз у језеру или базену био искривљен, вјеровало се да то доноси лошу срећу, пошто се сматрало да се душа види у одразу. То да разбијено огледало доноси баш седам година несреће настало је код Римљана, који су вјеровали да се човјек регенерише сваких седам година.

Ако сједиш на ћошку стола, нећеш се удати/оженити

Можда се и вама десило да вас, ако станете или сједнете на ћошак стола, одмах сви помјерају или се склањају како би направили мјеста. Разлог је, а можда и најпознатије наше сујевјерје распрострањено по свим крајевима наше земље, да се нећеш удати или оженити ако си на ћошку.

Потковица

Вјерује се да ће потковица донијети срећу ономе који је нађе, и то ако су њени крајеви усмјерени ка особи која ју је пронашла. Такође се вјерује да број рупа у потковици одређује да ли ће неко бити богат, да ли ће се оженити и слично, пишу Независне.

Пролазак испод љестава

Иначе, положај љестава је постављен у троугао, а што је знак за живот. Но, вјерује се да, када пролазимо кроз троугао, изазивамо судбину, укључујући и духове који живе испод љестава, а у које спадају и "зли духови, којима се то неће свидјети". Но, ако баш морате проћи испод љестава, вјерује се да треба да се заштитите тако што ћете ставити палац између кажипрста и средњег прста или цијелим рукама и длановима направити знак крста.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана