У Југославији су некада сви ово носили, данас сличан предмет кошта 1.000 евра

GS
Foto: 24sata

Љетовање у Југославији некада је било незамисливо без мноштва производа који данас на плажама више нису пожељни. Уз мноштво хране, неизоставне су биле и гумене сандале које је производила сплитска "Југопластика".

Ова лагана, али поприлично неудобна, обућа производила се у милионима примјерака током седамдесетих и осамдесетих година прошлог вијека.

"Југопластика" је у својим најбољим данима производила 3.200 различитих артикала, махом од пластике и гуме. Запошљавала је око 13.000 радника, а приходи су јој били већи од 320 милиона евра годишње.

Наравно, с приватизацијом те ратним превирањима, фирма је нестала, али њихови производи су опстали. Гумени, полупрозирни материјал у разним бојама и метална копча која је редовно рђала у додиру с морском водом, био је добитна комбинација у борби против оштрог камења на плажама или јежева у мору. Но, тешко је рећи да су сандале "Југопластике" били тренд или модни хит, с обзиром да им је цијена била, претворивши динаре и куне, а затим и у евре, око 5,30 евра.

И Гучи је имао своје

Ових сандала се, осим у музејским поставама с ретро тематиком, може пронаћи по подрумима и таванима многих домаћинстава широм бивше Југославије. Многи у њима виде успомену на неко друго вријеме, док су били млађи. Но, данас гумене сандале у свијету постају дио високе моде, резервисан само за ексклузивне купце дубљег џепа.

Још прије двије године, чувени италијански бренд Гучи на тржиште је лансирао властите гумене сандале, врло налик онима рађеним у сплитској творници. Но, оно што их разликује јесте цијена. Наиме, Гучијев се модел у то вријеме продавао за отприлике 460 евра, пише "Афтер5.хр".

Али, то није све. Овог прољећа бренд "The Row" пласирао линију гумених сандала (с кожним ђоном, додуше) по цијени од 1.000 евра. Љубитељи моде разграбили су овај производ, а заинтересованих је толико да постоји подужа листа чекања.

Сандале назива Мара Флат долазе у четири боје, а модни зналци са портала "Мисс7", тврде да ће их бити тешко наћи на снижењу. Истичу како има и јефтинијих модела.

Питање је колико би данас коштале гумене сандале "Југопластике", с обзиром на промјену три валуте у тридесет година и сталну инфлацију. Али, чини се да не би биле само обућа за плажу већ и истакнути модни детаљ многих виђенијих особа и оних који држе до моде.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана