У Источној Европи велики пад животног вијека - узрок је корона

Срна
Foto: Илустрација

ЛОНДОН- У Источној Европи очекивани животни вијек пао је на ниво који није виђен од распада Совјетског Савеза деведесетих година прошлог вијека, упозоравају научници.

Драматична разлика у просјечном животном вијеку људи између различитих свјетских регија појавила се током друге године пандемије вируса корона.

Истраживање показује да је, рецимо у Хрватској, забиљежено смањење очекиваног животног вијека за 11,6 мјесеци и то само у години дана.

Истраживање показује да су веће стопе вакцинисања омогле неким нацијама да се опораве пуно брже од других, преноси АФП.

Прошле године научници са Леверхулм центра за демографску науку Универзитета Оксорд рекли су да је 2020. пандемија узроковала највеће смањење очекиваног животног вијека од Другог свјетског рата.

Али, 2021. године појављује се "изненадна дивергенција", истиче Ридхи Кашуап, професор демографије на Оксфорду и коаутор најновије студије, објављене у часопису "Нејчер хјуман бихејвор".

Неке земље почињу показивати ​​знакове опоравка, док се у другима стање погоршава - напомиње он.

Научници су анализирали податке о смртности у 29 европских земаља те у САД и Чилеу и то од од 2015. године.

У многим земљама Западне Европе очекивани животни вијек вратио се на нивое прије пандемије.

Француска, Белгија, Швајцарска и Шведска чак су успјеле у потпуности да се врате на бројке из 2019. године.

Међутим, у Источној Европи стање је много лошије.

У Бугарској је очекивани животни вијек смањен за 25 мјесеци 2021. након пада за 18 мјесеци годину прије, што значи да је пао више од три и по године од почетка пандемије. Бугарска има најнижу стопу вакцинације у ЕУ.

Према тој студији, у Хрватској је 2021. забиљежено смањење очекиваног животног вијека од 11,6 мјесеци, а годину прије 9,4 мјесеца.

У Словенији је забиљежен раст просјечног животног вијека од 3,1 у 2021. а годину раније пад од 10,4 мјесеца.

Бугарска, Чиле, Хрватска, Чешка, Естонија, Њемачка, Грчка, Мађарска, Литванија, Пољска и Словачка претрпјеле су знатно веће дефиците у очекиваном животном вијеку 2021. него 2020.

Земље које су имале већи постотак потпуно вакцинисаног становништва до октобра 2021. имале су мањи пад очекиваног животног вијека, показало је истраживање.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана