У браку заиста "скаче притисак": Резултати показали који парови имају хипертензију

ГС
У браку заиста "скаче притисак": Резултати показали који парови имају хипертензију

Најновија истраживања сугеришу да је веЋа вјероватноЋа да Ће парови имати повишени крвни притисак. Утврђено је да скоро половина људи у Енглеској има хипертензију, која, ако се не лијечи може да повеЋа ризик од срчаног и можданог удара. А ризик је био девет одсто веЋи ако су људи у браку, према америчким истраживачима. Такође, истраживачи су жељели да тестирају да ли многи брачни парови који често имају иста интересовања, животну средину, животне навике и здравствене исходе такође могу да дијеле и висок крвни притисак.

Они су извршили анализу мерења крвног притиска код 1.086 парова у Енглеској, заједно са 3.989 америчких, 6.514 кинеских и 22.389 индијских парова. Забиљежено је да хипертензију имају они чији је систолни крвни притисак веćи од 140 мм Хг, дијастолни веćи од 90 мм Хг, или ако су одговорили да на питање да ли су имали историју високог крвног притиска.

Утврђено је да око 47 одсто парова у Енглеској, са просјечном старошćу од 74,2 године код мужева и 72,5 код жена, има висок крвни притисак, веćи од 38 одсто у САД, 21 одсто у Кини и 20 одсто у Индији. У поређењу са женама које су удате за мужеве без високог крвног притиска, оне са мужевима са високим крвним притиском имају 9 одсто већу вјероватночу да имају висок крвни притисак.

Сличне асоцијације су примијеćене код мужева са женама и високог крвног притиска, према налазима објављеним у часопису Америчког удружења за срце. Бетани Барон Гибс, ванредни професор на Школи јавног здравља на Универзитету Западна Вирџинија, рекла је да ако ваш супружник има хипертензију, веча је вероватноча да ćете и ви имати хипертензију.

"Слиједеćи ову идеју, мијењање начина живота, као што је повећана физичка активност, смањење стреса или здравија исхрана, све то може да смањи крвни притисак. Међутим, ове промјене је тешко постиćи и одржати ако ваш супружник не прави промјене са вама", додала је др на крају, пише Мондо

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана