Трагични крај Марије из Жикине династије: Судбина је хтјела да умре на исти начин као и њена мајка

GS
Foto: YouTube

Филм "Жикина династија" добија свој наставак под насловом "Повратак Жикине династије", а премијера се очекује у јесен 2025. године.

Како пише "Курир", нови филм носи филм "Повратак Жикине династије". Главни улогу тумачи Никола Која, који ће играти лик Мише Павловића.

Главу улогу тумачи Никола Којо, који ће играти лик Мише Павловића. И док ће се у филму појављивати низ врсних глумаца и глумица, међу њима на жалост неће бити Риалда Кадрић која је играла једну од главних ликова ових филмова.

Трагичан крај Марије из Жикине Династије

Риалда Кадрић преминула је 2021. године у 58ој години у Атини. Судбина је хтјела да умре на исти начин као и њена мајка - сама на улици.

"Тог 16. јануара 1991. године моја мајка је изненада преминула на улици у Београду, рат у Југославији се ширио, и решила сам да останем у Лондону и почнем неки нови живот," речи су којима је у једном од ретких интервјуа описала разлоге за ту, можда најважнију животну прекретницу, да би тог кобног јануара 2021. године умрла на потпуно исти начин – од срчаног удара, на улици у Атини.

Иначе мало ко зна да је Риалда Кадрић дијете из "мешовитог брака".

"Дозволите да вам представим своје корене, мој деда био је Рус, мајка Српкиња, а отац муслиман, одрасла сам у Србији. Удата сам за човека који има српске, мађарске, хрватске и јеврејске корене, себе представља као особу која је будала јер себе још сматра Југословеном," испричала је глумица једном приликом.

Пекла је занат са Драгомиром Бојанићем Гидром, Даром Чаленић, Марком Тодоровићем и Јеленом Жигон. Њен партнер у серијалу био је Владимир Петровићкоме је то такође прва велика улога. Марију Тодоровић, касније Павловић је играла укупно осам пута.

- Риалда и Влада су били добри без обзира на то што нису професионалци. Кад су порасли, могли смо да их заменимо, али није било потребе, јер су били добри - рекао је раније за Курир Јован Марковић, који је идејни творац серијала.

Бизарне случајности у Жикиној династији

Риалда Кадрић, била је осам године млађа од Владимира Петровића. То не би било нимало чудно да се њихов први пољубац на филмском платну, није десио када је она имала свега 14 година.

Још једна занимљива случајност везана је за године легендарне Риалде у односу на сина. У вријеме снимања "Шта се згоди кад се љубав роди” (1984) имала је само 20 година, а тумачила је мајку Миши од неких 14-15 година, кога је тада играо Никола Којо. У следећем наставку, који је сниман 1985 године, она је имала непуне 22 године, док лик Мише више уопште није тинејџер.

Дакле, њих двоје су практично били вршњаци, али је упркос томе она у три филма глумила његову мајку.

У "Другој Жикиној династији” (1986) она има 23, мада на екрану то уопште тако не дјелује, док је Миша већ загазио у двадесете, с обзиром да Марија Боби на самом почетку каже да има сина који завршава факултет (Петровић је у том тренутку иначе имао 31 годину). Другим ријечима, и фиктивни Миша Павловић је био вршњак са стварном Риалдом Кадрић.

Ово је посљедица тога, што је серијал за неке глумце временски напредовао брже од њиховог старења, а за друге спорије. Било је незамисливо да Марију игра било ко сем Риалде, која је на платну морала да остари око 25 година за свега девет, док су Мишу пре Која тумачили Михаило Јевтић и Борис Миливојевић зато што је лик старио брже него глумци.

Одлазак у Лондон

Одиграла је још неколико мањих улога, а од почетка 90-их година нестала је са екрана. Повукла се из глуме и посветила другој љубави - психологији.

Како би усавршила знање енглеског језика 1984. године је први пут боравила у Лондону. Пут ју је поново одвео у енглеску престоницу две године касније, али тада је остала више од 30 година. Тамо се запослила и удала, а због те љубави је била спремна да остави све, напусти Србију заувијек и одустане од глумачке каријере.

У Великој Британији је прво радила као новинарка и репортерка, а потом се специјализовала за психоанализу. Тим послом се бавила од половине 2000-их година.

Посљедња улога

Посљедњи филм који је Риалда снимила је била драма Милана Јелића "Чудна ноћ". На питање новинара зашто је прекинула перспективну глумачку каријеру, она је одговорила да је то био младалачки експеримент и да је посао психотерапеута нешто у чему заиста ужива.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана