Топлотни удар код паса: Ветринар открива симптоме и које расе су најугроженије

GS
Foto: Facebook

За псе високе љетне температуре које се данима не спуштају могу да буду опасне. И они могу да добију топлотни удар. Због тога морате да се додатно бринете о њима.

 

Најчешћи симптоми

Кључни симптоми на које треба обратити пажњу су тешко дахтање чак и када се пас не креће, проблеми са дисањем, посебно код паса са равним лицем, умор, укоченост или неспремност за кретање, отварање уста шире него обично, претјерано цурење носа и плажење језика и дијареја.

„Пси се скоро у потпуности ослањају на дахтање, као начин да смање телесну температуру, а то је мање ефикасан начин снижавања темнпературе тела од знојења“, каже за ББЦ др Викторија Филипс.

Који пси су најугроженији

Сваки пас може да добије топлотни удар, али су расе са равним лицем, попут мопса, булдога и француског булдога највише угрожене. Др Филипс истиче и да су штенци, старији пси, они са већ постојећим здравственим проблемима и гојазни пси такође осjетљиви.

„Када је пас гојазан, он има већу телесну тежину, али површина тела није нужно много већа. Дакле, капацитет плућа покушава да смањи телесну топлоту за већу мишићну масу, али плућа су и даље исте величине као да је пас виткији“, каже др Филипс.

Веома озбиљно стање

Топлотни удар код паса је веома озбиљан. Ако сумњате да ваш пас можда пати од тога, одмах контактирајте ветеринара док користите друге технике за њихово хлађење. Пажљиво поливање водом преко врата, стомака и унутрашње стране бутина је добар начин за почетак хлађења. Смјестите пса на хладно мјесто, климатизовано. Др Филипс не препоручује стављање влажног пешкира преко пса, јер то може да омета проток ваздуха, преноси Најжена.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана