Тест од две секунде открива колико ћете живјети: Да ли можете да уради ово?

GS
Foto: Printscreen

Имајте на уму - ако паднете на овом "тесту сједења и устајања", нема потребе за паником, ово је само мала провјера вашег здравственог стања

Тест сједења и устајања (СРТ) урадио је до сада неколико стотина хиљада учесника, а све у оквиру студије коју је започело Европско друштво за кардиологију још 2002. године.

За тест вам не треба никаква опрема, само чист простор на поду. Циљ је да сједнете на под, прекстите ноге и поново устанете, али без помоћи руку. Свако почиње са десет поена, а губи поен ако користи неку од сљедећих ставки за помоћ, или приликом сједења или приликом устајања:

Рука


Колено
Подлактица
Рука на колену или бутини
Бочна страна ноге
Тест носи десет поена, пет за седање и пет за устајање без подршке. Смањите по један поен сваки пут када приликом устајања или седања употребите руку, колена или спољашњу страну ноге да бисте одржали равнотежу. Ако изгубите равнотежу, "скините" један поен.

Ако имате између осам и десет поена, овај тест вам предвиђа дугачак животни век!

Особе чији је резултат између 3,5 и 7,5 изложене су два пута већем ризику од смрти  наредних десет година, у односу на они који имају виши скор на тесту. Они који имају резултат између 0 и три бода, требало би да се потруде око свог здравља јер, према овом тесту, изложени су пет пута већем ризику од смрти у наредних пет година, преноси НајженаАло

Добра вест је да можете да поправите то вежбање и да сваким поеном више који добијете на овом тесту, смањујете ризик од смрти за 21 одсто. Дакле, почните да вjежбате!

POGLEDAJTE VIDEO

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана