Свако одрасло дијете жели чути ове фразе од родитеља

GS
Foto: Facebook

С одрастањем долази све већа самосталност, али то не значи да потреба за повезаности с родитељима престаје.

Иако одрасла д‌јеца живе своје животе, кључне ријечи подршке и љубави које долазе од родитеља и даље су им важне.

"Већину свог клиничког времена проводим помажући клијентима – одраслој д‌јеци и њиховим родитељима – да се носе с често изазовним и болним аспектима односа између родитеља и д‌јеце. И док се сценарији и специфичности мијењају, одрасла д‌јеца увијек изнова исказују неколико кључних потреба", истиче брачна и породична терапеуткиња те савјетница, Сарах Епстеин, за Psychology Today.

Додаје да постоје одређене фразе које одрасла д‌јеца највише желе чути од својих родитеља.

Ево четири примјера:

1. "Тако сам поносан/на на тебе."

Баш као и млађа д‌јеца, и одрасла д‌јеца желе и требају чути да су њихови родитељи поносни на њих.

"Нисам сигурна да д‌јеца икада у потпуности престану тражити одобравање родитеља. Али, одрасла д‌јеца могу се осјећати неугодно тражећи такво признање. Родитељи често мисле да њихова д‌јеца то већ знају па то не изговарају редовно. Добра вијест је да родитељи могу у било којем тренутку почети користити ову фразу - као подсјетник. Чак и ако њихова д‌јеца то већ знају", објашњава терапеуткиња.

2. "Довољно си добар/ра."

Ова фраза иде руку под руку с изразом "Поносан/на сам на тебе".

"Недавно ми је једна докторица описала како је прешла из специјализације на сталну позицију. Кад је родитељима испричала о свом првом послу и заради коју ће имати, њена мајка није изразила понос због њеног напорног рада. Умјесто тога, успоредила је њезин нови посао с 'престижнијом' медицинском специјализацијом. Са сузама у очима, докторица је открила како се осјећа као да никад неће бити довољно добра. Што је требала чути? Да су родитељи поносни на њу и њене одлуке", подијелила је Епстеин.

3. "Вјерујем у тебе."

Иако родитељи понекад мисле да њихова д‌јеца желе имати све одговоре, одрасла д‌јеца често траже повјерење својих родитеља.

Терапеуткиња наводи: "Родитељи су у јединственој позицији јер познају своју д‌јецу цијели њихов живот и прошли су заједно кроз њихове успоне и падове. Из те позиције родитељи могу пружити својој д‌јеци дар повјерења. Тиме родитељи изражавају љубав и дивљење према својој д‌јеци. Осим тога, јачају самопоуздање одрасле д‌јеце како би могла сама рјешавати своје проблеме, умјесто да родитељи интервенишу."

4. "Волим те."

Д‌јеца никада не престају жељети чути да су вољена. Иако ријечи не губе на вриједности ако су изговорене у прошлости, сваки пут кад их изговоримо, добивају нову важност.

"Чини ли вам се да су ове фразе очигледне? Једноставне? Надам се. У многим обитељима ове се поруке никад нису изговориле, ријетко се изговарају или су престале у одраслој доби. Ове фразе пружају јасне изјаве љубави, а ако су нестале како су ваша д‌јеца одрастала, постоје добре вијести. Могу се поновно открити и користити", закључила је Епстеин, пеноси Index.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана