Супер трик - како да с наочара уклоните ситне огреботине?

ГС
Foto: ГС

Проблем ситних огреботина на наочарима за вид или сунце мучи готово све људе који их имају.

Оне могу настати усљед непажње или неадекватног руковања њима.

А чак и ако не носите диоптријске наочаре, вјероватно вам негдје незаштићено стоје оне за сунце.

Добра вијест је да постоје начини да спријечите гребање стакала, али и за поправак ситних огреботина које су већ на њима. Ево неколико сјајних трикова.

Како уклонити огреботине с наочара

Наравно, када говоримо о ‘наочарама’ које имају ситне огреботине, мислимо заправо на стакла, а не на оквир (иако се и они могу огребати). Те огреботине су најчешће мале, настале током свакодневног коришћења.

Прије него што урадите било шта друго, Џонатан Завалета, стручњак за наочаре, препоручује да наочаре исперете топлом водом, а затим помоћу крпе од микровлакана обришете прљавштину или прашину с стакала. Затим, треба направити средство с којим ће се огреботине уклонити.

Помијешајте пар кашика соде бикарбоне с мало воде да добијете густу пасту, каже Завалета. Затим узмите чисту крпу од микровлакана ( не ону коју сте управо користили) и њежно утрљајте смјесу на стакло.

Након тога још једном наочаре исперите топлом водом, а трећом чистом крпом од микровлакана их обришите.

Како спријечити огреботине на наочарама

Сада када знате како се ријешити мањих огреботина с наочара, треба знати и како спријечити њихово настајање. Подразумијева се да је сигурно чување наочара у одговарајућој торбици најбољи начин да их заштитите, али постоје и друге ствари које треба имати на уму.

Ево неколико савјета:

Будите опрезни када скидате наочаре

Приликом скидања наочаре држите за оквир са стране.

– На овај начин избјегавате да прстима пипате стакла и подручје оквира око њих, смањујући могућност да их нехотице огребете. Уз то, скидање наочара с обје руке осигурава да вам неће запети и пасти – објашњавају.

Обратите пажњу на то како их стављате

Никад наочаре не стављајте на стакла. Приликом одлагања ставите их на дршке тако да стакла остану горе.

Очистите их одговарајућим материјалима

Умјесто да обришете наочаре о кошуљу, салвету или пешкир у купатилу, користите мекану крпицу од микровлакана коју добијете с наочарама или коју можете купити код оптичара. Други материјали су абразивнији, што би могло да узрокује да несвјесно изгребете наочаре (што на неки начин нарушава сврху).

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана