Судбина српске Софије Лорен на чију је сахрану у црној лимузини дошао Кери Грант

Г.С.
Судбина српске Софије Лорен на чију је сахрану у црној лимузини дошао Кери Грант

Од кошаркашице из Горњег Милановца до фаталне жене која је љепотом омађијала и Керија Гранта – то је прича о Љубици Оташевић.

Рођена је 2. августа 1933. године у Горњем Милановцу. Рано се заинтересовала за кошарку и једно вријеме играла за Црвену звезду.

Представљала је Југославију на европским шампионатима 1954. и 1956. године, мада је већ са 24 године оставила овај спорт. И тада се увелико говорило о њеној љепоти. Прозвали су је касније једном од најлепших жена посљератног Београда. Чаршија је причала како је и велики Иво Андрић долазио на њене утакмице и тренинге на Мали Калемедан.

У то вријеме са трибина су је гледали и други познати и моћни мушкарци тог времена – генерал ЈНА Пеко Дапчевић, Слободан Пенезић Крцун, шеф Озне, директор Авала филма Ратко Дражевић…

Занимљиво је да је њен отац био је мајор-пилот војске Краљевине Југославије који је био у јединици пуковника Јована Калембера, оца Љубичиног будућег момка Срђана, прослављеног кошаркаша Црвене звезде.

У једном тренутку и Калемегдан и Београд и Југославија су постали мали за Љубицу. Пут ју је одвео у Италију 1957. док је била на студијама на Филозофском факултету у Београду. Више се никад није вратила, само је долазила повремено. Свијет је чекао на њу.

Судбина је намјестила да у Енглеској сретне представника продуцентске куће Колумбија од које је добила понуду – личила је на Софију Лорен и зато се појавила као њена дублерка у филму Кључ.

Причало се да је Иво Андрић био опчињен њом

Захваљујући томе, ушла је у високе филмске кругове и тако се зближила са славним глумцем, три деценије старијим Керијем Грантом који ју је у јануару 1959. одвео у Холивуд.

Убрзо су се уз њено име повезивала она највећа у свијету филма – Марлона Бранда, Шона Конерија…

Душка Јованић детаљније је истражила однос познатог глумца и српске љепотице.

„Чињеница да је на сахрану њене баке дошао Кери Грант у црној лимузини у ту Делиградску улицу делује невероватно, али је било тако. Пронашла сам на једној аукцији писма Керија Гранта, која су се продавала за 7.000 фунти, наравно нисам их купила, али сам нека успела да извучем и прочитам, и ту се заиста види да он њој пише као великој љубави и зове је мала моја циганко, сада не можемо бити заједно али доћи ће један дан”, наводи Јованић.

Љубичина веза са глумцем и продуцентом Бобом Еванском била је озбиљна, али је нагло прекинута. Приликом једне посјете Београду, Љубица Оташевић одсјела је у хотелу и плакала у својој соби због растанка са Евансом. Одлуку је, кажу, донијела она због тога што није могла да има дјецу, пише РТС.

Холивуду је отказала сарадњу. Одбила је да ради као дублерка. Како је објашњавала, није жељела да је поливају водом и тјерају да снима сцене које неко други одбија. Била је свјесна да је камера не воли, али мушкарци да. Тако је било и на снимању филма Љубав и мода, у којем је играла стјуардесу.

О Љубици и њеном бурном животу могао је свашта да каже и италијански барон, или тајкун, зависи из ког угла се гледа, Рики де Портанова за ког се удала и с ким је отишла да живи у Хјустон, пише Недељник.

Развели су се послије четири године брака.

Посљедње дане провела је у Хјустону, гдје је преминула у 65. години живота, далеко од сјаја и гламура на који је временом огуглала. Неки су јој замјерали на недостатку патриотизма, а она је често покушавала да покаже да не заборавља одакле је, пише Политика. Тако је изненадила кошаркашице Црвене звезде у Ла Коруњи, уплативши им хотел с пет звјездица уочи финала Купа шампиона 1979. преноси nova.rs

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана