Студија показала када дијете треба да иде на спавање

GS
Foto: X.com

Студије су показале да су дјеца која довољно дуго спавају продуктивнија, фокусиранија и имају бржу способност учења и прикупљања информација у школи.

А како се вријеме мијења, а ми старимо, мијењају се и наше навике. Међутим, док смо ми морали да идемо у кревет до 9-10 сати увече, данашња дјеца све више одбијају да иду у кревет тако „рано“.

Дјеца би требало раније да иду на спавање, а ево и зашто:

Раст и развијање представљају важан дио у сваком животу дјетета, а раст се дешава једино када дијете спава. Хормон раста се испушта током четврте фазе сна, око пола 1 ујутру. Ако дијете остане до касно будно, нарочито након поноћи, вријеме испуштањања хормона раста се помјера и дијете не може много да порасте.

Поред тога, студије су показале да су дјеца која довољно дуго спавају продуктивнија, фокусиранија и имају бржу способност учења и прикупљања информација у школи. Такође, дјеца која имају здраве навике спавања имају мањи ризик за развијање Алцхајмерове болести у каснијем стадијуму живота.

Родитељи би требало да контролишу навике своје дјеце. Јасно је да вече једино вријеме када се мможете одморити након напорног дана, али не заборавите да деца уче и упијају навике и понашање од својих родитеља. Зато је контролисање детета када је у питању редован одлазак на спавање веома битно у његовом развоју.

Како да промијените дјететове навике:

1. Ситуација се треба мијењати из коријена. То значи да не треба само да тјерате дијете на спавање раније, већ и да промијените цијели "шаблон" ваше породице. Ако дијете које је у кревету види свјетло и чује родитеље како причају и гледају телевизију, оно ће помислити да је вријеме за игру, скакање, пјевање, а не за спавање.

2. Још једно добро рјешење је да уведете ритуале пред спавање у своју рутиину. На пример, можете читати детету пре него што заспи. Након неколико дана, ваше дете ће се навићи на то да је читање знак за одлазак на спавање.

3. Важан фактор који може помоћи вашем дјетету да заспи раније је освјетљење у дјечијој соби. Вјерује се да је благо жуто свјетло одлично за опуштање тијела и припрему за спавање.

4. Угасите електронику прије одласка на спавање. Када користите компјутер или мобилни телефон увече, правите лош примјер вашем дјетету који ће то исто почети да ради.

5. Не заборавите на вјежбање. Вожња бициклом или играње са лоптом послије вечере чине чуда за дјечији сан.

Немојте игнорисати ова правила. У ствари, започети добре навике када је у питању ранији одлазак у кревет ће имати добар резултат касније у животу. Таква дјеца ће израсти у здраве и активне одрасле особе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана