Студија доказала: Вјежбање и шминка никако не иде заједно

ГС
Foto: Илустрација

За ову студију научници су посматрали жене које су трчале на траци 20 минута. Оне су прије почетка вјежбања, нанијеле кремасту подлогу на чело и горњи образ на једну половину лица док су другу половину оставиле без шминке.

До краја тренинга, имале су више влаге на обе половине лица. Али било је више влаге у областима на које се наносила шминка, према резултатима студије објављене у часопису Journal of Cosmetic Dermatology, пише Новости Магазин.

Поре су се такође прошириле и ниво уља се повећао на кожи без шминке, док су поре остале исте величине, а нивои уља су опали тамо гдје се налазила шминка. Ово сугерише да ношење шминке током тренинга може да омета способност коже да одржи одговарајући ниво уља током вјежбања и потенцијално да изазове суву кожу, зачепљене поре и акне.

Зашто је одговарајући ниво уља толико важан за здраву кожу?
Постоји неколико проблема са кожом који се могу развити када се не одржава одговарајући ниво уља. Зачепљене поре и повећана производња уља могу довести до избијања акни, укључујући бијеле тачке, митесере и бубуљице. Ово може бити посебно важно за особе са кожом склоном акнама, преноси Српскаинфо.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана