Старо женско име поново популарно: Оне које га понесу доносе срећу и благостање свима око себе

GS
Foto: Twitter

Ово име потиче из латинског језика, чије значење обухвата "дан рођења Исуса Христа" или "Божић"; такође, означава "дан радости".

Посљедњих година, име Наталија постало је изузетно популарно како код нас, тако и у земљама региона. Ово прелијепо женско име потиче из латинског језика, од имена "Наталиа" или "Наталис", или може произаћи од ријечи "наталис", чије значење обухвата "дан рођења Исуса Христа" или "Божић"; такође, означава "дан радости"; "славље"; "светковину"; "дан среће", како истиче Јумама.

Иначе, име Наталија је некада давано дјевојчицама рођеним на Божић, али са обзиром на промјене у савременом друштву, овај обичај више није уобичајен. Данас, име Наталија носи разна значења као што су "она која је рођена радосна"; "жена која доноси срећу и славље"; "срећна и рођена под срећном звездом"; "она која је дар од Бога"; "Божија кћи"; "безгрешна"; "милосна".

За дјевојчице које носе име Наталија, често се користе различити надимци као што су Ната, Нети, Нати, Наталишка, Наталина, Нија или Натали. Такође, постоје и различите изведенице овог имена, укључујући Наташа, Наталиа, Наталие, Наталина, Ната, Нати, Натја, Натка, Натасја,Наташка, Наташија, Надија, Нађа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана