Шта се мијења у браку након четрдесете

ГС
Шта се мијења у браку након четрдесете

Послије низа година заједничког живота вјероватно сте прошли сито и решето, па би улазак у пету деценију могао да уведе неке промјене у брачне воде.

Кажу да су пета и седма година брака најкритичније за људе који су у сталној вези или браку. С друге стране, истраживања показују да су најсрећнији парови они који су заједно 20 и више година. Повезали су се на свим нивоима, а ако имају д‌јецу, сада су одрасла, па пар има више времена за себе, нове активности и хобије.

Наравно, живот није мед и млијеко и сто парова се нађе у стотину различитих ситуација. Неки заиста уживају, док други размишљају о разводу и новом почетку. Чињеница је да ваш брак може проћи кроз неке фазе након четрдесете.

Издвајамо пет ствари које би вам се могле догодити.

1. Размишљате о разводу

Развод брака је релативно честа појава, а може се догодити без обзира на године. Међутим, у посљедње вријеме, све је већи број такозваних сивих развода, односно развода око педесете године.

"Сиви развод" се најчешће не дешава због неког конкретног проблема, већ је резултат удаљавања партнера. И док једни уживају у чињеници да су им д‌јеца одрасла и у проведеном заједничком времену, други схватају да су се током година удаљили.

Често се дешава да парове, нажалост, зближе заједничка д‌јеца, а онда када д‌јеца одрасту, схвате да нису срећни једно с другим.

Сада, када су се д‌јеца иселила из куће или су бар постала мање зависна од њих, парови могу да виде шта желе од живота. Зато су педесете често године великих животних промјена. Наравно, ако сте се раније вјенчали, исто се може десити и у четрдесетим.

2. Секс риједак, али љубави има

Немојте мислити да су сви осуђени на развод. У дугим везама секс је обично нешто рјеђи. Често се дешава да парови схвате да је квалитет важнији од квантитета. Можда немате времена или кондиције да то радите сваки дан, али секс у четрдесетим заиста може бити одличан. Можете испробати нове позе, користити секс-играчке и лубриканте, бити слободни и неоптерећени.

Важно је да одржавате онолико физичког контакта колико вам је пријатно, а то укључује пољупце, загрљаје и миловања. Међутим, примјетно је да се послије четрдесете парови више ослањају на емотивну блискост и исказивање љубави на друге начине.

3. Повезујете се на новом нивоу

Вријеме и заједничка искуства могу да вас још више зближе. Ако се осврнете на све што сте урадили, изградили и створили као пар, можда ћете осјетити невјероватан осјећај поноса и задовољства. Наравно, велике су шансе да је било успона и падова, па чак и криза, али ријетко ко их нема, преноси Б92.

Све је то дио живота и сјајно је ако сте сада срећнији него икада. Поготово ако су ваша д‌јеца одрасла у добре и успјешне људе.

4. Повјерење у финансије

Након неколико деценија заједничке штедње и планирања, парови су генерално опуштенији и финансијски сигурнији. Вјероватно сте стекли довољно повјерења да не морате да испитујете колико и на шта је друга страна потрошила. Повјерење јача брак, заправо, оно је његов темељ.

5. Јачи него икад прије

Ваша љубав је зрела, а ваша веза пуна поштовања и подршке. Можда су тешки тренуци које сте пребродили иза вас, па сада као тим мало-помало стижете до својих циљева. Наравно, још можете постићи много тога, али с пуно љубави.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана