Шта да радите ако крене да грми, а ви сте напољу

GS
Foto: K times

Ударце грома немогуће је избјећи, али је могуће заштитити се. Као најбоља заштита узима се громобран, а уколико се у том тренутку нађемо напољу, најбезбједније мјесто за спас могу послужити већи стамбени објекти, аутомобили...

- Најбоља је громобранска заштита, али треба узети у обзир да ни један громобран не представља 100 одсто заштиту, већ се њиме само смањује вјероватноћа од директног удара грома. Тако у насељеним мјестима гдје на објектима постоје громобрани који штите зграду, људи су прилично заштићени, а та заштита обухвата и мањи простор око зграда - објаснио је раније Борис Думнић, доцент на Департману за енергетику, електронику и телекомуникације Факултета техничких наука у Новом Саду.

Још један савјет за оне које се тада нађу напољу је да избегавају висока усамљена стабла и воду, јер је код громова суштина у расподели струје.

- Код обеката који штрче изнад равнине терена, да ли је то усамљено дрво или мањи објекат као колиба у планинским пределима, па и човек ако се нађе у пољу или у мору, односно штрчи изнад водене површине, потенцијално је већа вероватноћа да удар грома буде у такав објекат - рекао је за РТС раније метеоролог Недељко Тодоровић.

Он је објаснио да када грми, не би требало бити на отвореном терену, поготово у планинским предјелима, јер је тамо чешћа појава удара грома у објекте.

Тодоровић наводи да при првом уочавању грмљавинског процеса, на први звук грмљавине треба се на вријеме склонити, и требало би већ раније имати варијанту која може да послужи као заклон.

- Ако се чује прва грмљавина, треба потражити склониште или у чврстом објекту, а ако га нема на отвореном терену, онда боље ући у густу шуму, чучнути или лећи - објаснио је он.

Нема сигурне заштите

Међутим, сигурна заштита од грома не постоји, што се односи и на громобране јер је пракса показала да громови и поред тога ударају у објекте и на отвореним теренима, наравно са мањом вјероватноћом.

Громобрани су ипак најбоља заштита, а на појединим објектима, гдје громобрани постоје, они могу да заштите и мањи простор око њега, преноси Еспресо.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана