Српској мајци пријетило суђење по шеријату - спасила ћерку кријући је испод муслиманске хаљине

Б92
Foto: принтскрин

Павлина Радић, држављанка Србије, спасила је двогодишњу ћеркицу Сару из Саудијске Арабије скривајући је испод абаје, традиционалне дуге муслиманске хаљине. Бјежале су од Сариног оца, Саудијца Алсалема Јасина, који је практично желио да преотме дјевојчицу од мајке, иако је Сара српска држављанка.

Бијег кући, у Србију, претворио се у деветодневну агонију у транзитној зони аеродрома у Дубаију.

По слијетању из Арабије, Павлина и Сара су заустављене у Емиратима и тамошња полиција им је неколико пута претила депортацијом. Павлина је била свијесна: ако је са аеродрома у Дубаија умјесто у Србију врате у Саудијску Арабију, претило би јој заточење и суђење по изузетно строгом шеријатском закону, који за нека кривична дјела предвиђа и одсјецање дијелова тијела. Двогодишња ћеркица Сара била би јој заувијек одузета.

Пакао Павлине (36), њене ћеркице Саре и Павлинине сестре Милке почео је средином јануара у Дамаму, у Саудијској Арабији. Тада је Сарин отац Алсалем одлучио да не дозволи да се она врати кући у Србију, где живи са мајком. Узео је дjететов српски пасош под изговором да мора да пријави њен боравак локалним властима.

А све је требало да буде само обична посjета Саре оцу у Саудијској Арабији. Павлина са сестром Милком Панић и Саром допутовала на неколико дана. И сам Алсалем Јасин је повремено у минуле скоро три године посећивао ћерку у Србији. Сара носи мајчино презиме, а Павлина и Алсалем, држављанин Саудијске Арабије, више од две године нису у емотивној вези.

Већ по доласку у Дамам отац узима Сарин пасош који је издат у Београду и то уз његову сагласност.

- Да јој регулишем боравак у Арабији - рекао је Алсалем Јасин.

Али то је био само изговор. Услijедила је животна драма достојна најбољих филмова.

Отац одмах покреће процедуру да Сара буде уписана у матичне књиге Саудијске Арабије, иако је држављанка Србије. Павлина одмах све пријављује амбасади Србије у Ријаду.

Ипак, у Саудијског Арабији владају други закони. А ставови шеријатског права су увек у корист мушкарца, односно оца дjетета. Павлини су у српској амбасади појаснили и могуће последице у складу са шеријатским правом.

Филмски бијег у Дубаи

Павлина је схватила да је једини начин да остане са Саром да побjегне у суседне Уједињене Арапске Емирате. Пошто је пасош остао код оца, пренijела је ћеркицу преко границе скривајући је испод абаје, традиционалне женске муслиманске хаљине.

Прошла је све контролне пунктове на аеродрому у Дамаму, а у Дубаи слећу 3. фебруара. Тамо јој погранични органи Емирата саопштавају да не може даље до Србије, јер девојчица нема путне исправе.

Ускоро стиже још гора вест - бићете депортована до полазне дестинације, Дамама у Саудијској Арабији.

Павлини и њеној сестри Милки у Дубаију одузимају српске пасоше без званичног објашњења, а неформално им се саопштава да "кријумчаре дијете".

Павлина, Сара и Милка немају где. У Србију не могу, у Арабију не смеју. Остају у транзитној зони аеродрома у Дубаију, где погранична полиција непрестано покушава да их скине са своје грбаче и да их укрца на лет за Дамам. Павлина непрестано одбија укрцавање и депортацију.

Притисак из Саудијске Арабије

Док траје вишедневна драма у транзитној зони аеродрома у Дубаију, отац Алсалем Јасин зове српску амбасаду у Ријаду и обећава да ће вратити пасош своје ћеркице. Истовремено, међутим, пријављује полицији и другим органима Саудијске Арабије да је Павлина киднаповала Сару.

Све се диже на виши ниво и амбасада Саудијске Арабије шаље неколико протесних нота Министарству спољних послова Емирата. Захтевају да мајка и дијете буду депортоване у Дамам. Павлини прете хапшење, судски поступак и кажњавање по шеријатском закону.

Министарство спољних послова Србије, према сазнањима “Блица”, одлучује да се детету умјесто пасоша изда такозвани путни лист и тражи да се Сари дозволи повратак са мајком у Србију. Основ за издавање путног листа без сагласности другог родитеља јесу хуманитарни разлози - заштита права и интереса маљолетног дјетета и мајке који су држављани Србије.

Даница Савовић, отправница послова српске амбасаде, у контакту је са Павлином свих девет дана заточеништва на аеродрому. А онда им 8. фебруара погранична полиција Емирата забрањује виђање. Ипак, Савовић успева да уручи Павлини путни лист за Сару.

Дипломатски рат и побједа

У позадини драме једне мајке са ћеркицом против опасности коју доноси шеријатски закон креће битка дипломатским нотама. Саудијска Арабија не одустаје од притиска на Емирате, а српска амбасада шаље и по неколико дипломатскх нота дневно Министарству спољних послова Емирата. Дипломатске ноте непрестано шаље и Министарство спољних послова Србије амбасади Емирата у Београду.

Српска страна инсистира да надлежни органи Емирата омогуће држављанкама Србије да наставе пут у Србију, јер имају важеће путне исправе Србије и против њих се не води ниједан кривични поступак. Указује се и да је двогодишња девојчица у условима пандемије коронавируса данима смештена у неадекватним условима у транзитној зони аеродрома.

Српске дипломате чак истичу да ће се у случају депортације Павлине Радић у Саудијску Арабију амбасада Србије у Абу Дабију прогласити за привременог старатеља над малолетном Саром, у складу са одредбама Бечке конвенције о конзуларним односима.

Кажу да је највећи страх онај за дете и сопствени живот. Павлина је осим страха имала и храбрости да живи у неизвесности због умешаности политике и константне претње шеријатским законом, према којем у старту не би имала никакву шансу. Иако у свему што је урадила практично нема њене кривице.

И послије девет дана агоније коначно је срећно окончана животна драма Павлине и њене ћеркице Саре. Упорна борба српске дипломатије спасла је наше држављанке од депортације у Саудијску Арабију.

Летом из Дубаија Павлина, Сара и Милка стигле су у Београд око поднева. Дошле су кући!

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана