Српска глумица коју су упоређивали са Софијом Лорен цијели живот провела је волећи једног човека

ГС
Српска глумица коју су упоређивали са Софијом Лорен цијели живот провела је волећи једног човека

Јелена Јовановић Жигон била је српска и југословенска глумица за коју су знали да кажу да љепотом парира чувеној италијанској диви Софији Лорен.

Глумила је у великом броју филмова и телевизијских серија, а рекло би се да је највећу популарност стекла улогом Јелене Теодоровић у серији филмова "Жикина династија".

Поред глумачке каријере, њен живот обиљежио је брак и љубав са глумцем Стевом Жигоном, са којим је провела цијели свој вијек и са којим је добила ћерку Ивану и сина Николу.

Љепотица краљевског поријекла

Прелијепа глумица, која је рођена 3. новембра 1933. године у Београду, није много причала о својој породици и поријеклу, али је опште познато да је била унука црногорског дивизијара Митра Мартиновића, који је касније постао дивизијски генерал Југословенске војске и председник владе Краљевине Црне Горе.

Њен син Никола, иначе рођен у Љубљани, једном приликом открио је поријекло своје мајке.

- Ја сам пола словеначког, пола црногорско-српског поријекла. Презиме Жигон вуче француске корене. Наводно је неки Жерар Жигон, Наполеонов војник, остао да живи у главном граду Илирске провинције, Љубљани… Моја мајка је од оца Јовановића из Бајине Баште, а њена мајка од Мартиновића са Цетиња, била је у сродству са краљем Николом, по коме сам добио име – испричао је својевремено у једном интервјуу, како је пренео "Еспрессо".

Глуму је уписала већ са 16 година, али се пре тога, у веома кратком периоду бавила манекенством. То, пак, никога не чуди с обзиром на то да је важила за једну од најлепших жена у југословенској кинематографији. Заправо, медији су је звали "српска Софија Лорен".

Међутим, само што се упустила у манекенство упознала је свог будућег супруга Стеву Жигона, али како је он завршио глуму у Петрограду, тадашњем Лењинграду, морао је да иде у војску и ту су им се путеви разишли. Он је отишао у Мостар, а она код тетке у Париз.

- У Паризу сам провела годину дана. Бавила сам се манекенством. И наравно вратила сам се због љубави и породице у Београд - испричала је Јелена Жигон у једном интервјуу.

Најпознатија по улози у "Жикиној династији"

Јелена је своју прву улогу остварила 1950. године у филму "Општинско дете", а поред улоге Јелене Теодоровић у серији филмова "Жикина династија", глумила је и остварењима као што су "Обрачун", "Јутро", "Први грађанин мале вароши" и у другим делима.

Глумила је чак и у Аустралији, где је снимила два филма "Обећана жена" и Тхе пицтуре схоw ман", док је у легендарној серији о Винетуу, која је остала забележна у светској кинематографији, имала је запажену улогу са познатим холивудским глумцем Стјуартом Гренџером.

Током своје каријере драматизовала је поезију Душана Костића, Десанке Максимовић, Драгана Колунџије, радећи и сценарио сценско-музичке поеме о Симониди која се изводила у Народном позоришту у Београду.

Чувена глумица лауреат је и награде публике "Златни прстен" за најбољу глумицу 1961. године, као и плакете Југословенске кинотеке за изузетан допринос нашем филму 2006. године.

Пред крај живота добила је на форуму "Златни витез" у Русији и награду за животно дело у области филма по имену филмског ствараоца Сергеја Бондарчука - као највеће признање које се додељује на овом фестивалу.

Са ћерком Иваном Жигон основала је 2004. године ансамбл "Косовски божури".

Логорска виолина као штит

Стево Жигон и Јелена Јовановић упознали су се 1950. године, када је она имала 17, а он 24 године. Како се прича, симпатије међу њима су букнуле одмах. Јелена је била шармирана тиме колико је Стева био посебан младић. Његово прво упознавање са Јелениним родитељима прати анегдота да је у њихов породични дом дошао је с виолином "која му је раније спасила живот".

Стево Жигон је, како је написао у својим мемоарским записима, провео дане у логору Дахау, где је свирао у оркестру и зими је, кријући испод робијашког, носио још једно одело – свечано, оркестарско. Касније, иако смртно заљубљен у Јелену, помислио је како би та виолина могла поново да му спасе живот, јер је сматрао да њихова љубав мора да остане тајна, па је у кућу њених родитеља дошао као музичар, и то пошто је на њену адресу у преходних годину дана анонимно послао десетине љубавних писама.

Сва ова опрезност је била последице његовог страха од опасности од осуде околине уколико асистент отворено исказује љубав студенткињи.

- У Стеву сам се заљубила још са 17 година на Академији, где је радио као асистент - присећала се Јелена те романсе.

Након што је прошло осам година од њиховог упознавања, тачније 1958. године Стево и Јелена су једно другом рекли судбоносно "да".

Љубав за цео живот

Испоставило се да је брак био и више него њихова исправна одлука јер су у њему остали до краја живота.

- Ја сам се оженио у 31. години, дакле кад сам у свему био стасао, кад сам знао шта хоћу и шта треба све да чиним. Неоспорно, брак са Јеленом био је за мене велика инспирација, а и добит. Њено порекло од Катуна и од Васојевића Реке, уз њену лепоту, и душе и тела, то је била оживотворена бајка… и ја сам тој предивној жени, а и мајци, много захвалан. Брак са њом била је моја највећа срећа – причао је касније Стево о свом браку и љубави коју је доживео са својом супругом, преноси "Хyпетв".

Јелена и Стева изродили су двоје деце. Ћерка Ивана је постала глумица као и њена мајка, а син Никола је постао сликар, који је своја дела излагао широм Европе и Америке. Део живота су провелил у Љубљани, одакле су се преселили у Београд и уселили у кућу на Сењаку, где су њихова деца и одрасла.

Са Стевом је била до његовог последњег даха 28. децембра 2005. године. Ћерка Ивана је у својим мемоарима описала последњу ноћ крај постеље оца, из чега се види колико су њени родитељи били посвећени једно другом и колико је породица била блиска.

- Стевину последњу ноћ пробдели смо заједно код куће, он, мама, ја и пас Бимбо. Лежао је крај његових ногу непомичан, непомичнији од Стеве, а ја сам читаву ноћ певала свом тати - написала је Ивана Жигон у својим мемоарима.

Крај живота

Глумица непоновљиве лепоте преминула је на данашњи дан (10. априла) 2018. године у Београду, после краће болести. Сахрањена је на Новом гробљу у Београду.

Поред фотографија из најраније младости на којима изгледа савршено, љепота је није напуштала ни у каснијим годинама. Током седамдесетих и осамдесетих година пленила је харизмом и посебном енергијом.

- Ја заиста ништа не радим на томе. Скоро су исто питање поставили једној италијанској књижевници, а она је рекла "заборавите кад сте рођени и почните да живите у садашњем тренутку", тада сам и ја схватила да је то можда рецепт за младоликост и дуговечност - открила је своју тајну једном приликом.

(Она.рс)

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана