Срећни парови придржавају овог златног правила, а многи сматрају да вам може сачувати брак

ГС
Foto: Илустрација

Једно обимно америчко истраживање је покушало да дође до одговора на питање - како се свађају људи који су у срећним браковима.

Прво – ако се свађате, то не значи аутоматски да сте несрећни. Сви се расправљају. Научници кажу да се сви вјенчани парови, и срећни и несрећни јако потресају због тога. Чак су и теме увијек сличне – дјеца, новац, њени и његови родитељи, недостатак њежности или секса.

Добро питање је како свађе у неким породицама не направе велику штету.

Научници сугеришу да приступ који је окренут ка налажењу рјешења прави велику разлику. Они се не свађају само да би се свађали, већ покушавају да пронађу излаз из проблема. Зато је вјероватно најбоље да се запитате да ли је послије „експлозије“ емоција добро побјећи од проблема или не.

Проблеми о којима расправљају срећни парови

Тим психолога је анализирао двије групе брачних парова. У једној је било 57 парова у тридесетим годинама који су у просјеку били у браку девет година. Друга група је била сачињена од 64 пара у раним седамдесетим који су били вјенчани у просјеку 42 године.

Обе групе су замолили да рангирају своје проблеме. Најозбиљнији су: интимност, кућа, слободно вријеме, комуникација и новац. Старији парови су поменули и здравствене проблеме као тачку спотицања. Занимљиво је да су међу темама које су проблематичне, али не много –љубомора, породица и религија, пише Магазин Новости.

Послије неког времена, психолози су примијетили да парови преферирају да се расправљају око ствари за које имају разумна рјешења.

Златно правило је – срећни парови се готово никад не свађају око ствари које је тешко ријешити. Такође, што више времена трошите на рјешавање проблема, исход ће бити бољи. Срећни парови бирају стратегију да избјегну најстресније проблеме, показало је истраживање. Најмање свађа падне око здравља и физичке интиме, а за то постоји и разлог. Тешко да о овим стварима можемо да се отворимо, а да не повриједимо осјећања друге особе. Можда ће се због онога што сте рекли осјећати постиђено или превише рањиво.

Као бонус, ту је податак да што сте дуже заједно, имаћете мање проблема и свађа. Закључак је да с временом парови ипак паметније бирају своје битке.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана