Спавао са више од 2.000 жена, оженио малољетницу, дјеца га се бојала: “Чарли Чаплин је био окрутан”

Г.С.
Спавао са више од 2.000 жена, оженио малољетницу, дјеца га се бојала: “Чарли Чаплин је био окрутан”

Био је најпознатија звијезда ере немог филма, чије су будалаштине на екрану и шашавске лудорије тјерале генерацију посјетилаца биоскопа у буран смијех.

Сада је представљен нови филм о приватном животу Чарлија Чаплина о којем се често шушкало, а четворо његове дјеце које је добио с посљедњом супругом Оном Онил и дијеле своја размишљања о историји њиховог оца. Филм “Прави Чарли Чаплин”, који стиже у свјетске биоскопе, прича скривену причу о првој свјетској комичарској суперзвезди, који се женио четири пута и наводно је спавао с више од 2000 жена.

Рођен у Ламбету, у јужном Лондону 1889., Чаплин је био глумац без новца када је с 24 године отпутовао у САД. Пет година касније, склопио је први брак са 16-годишњом глумицом Милдред Харис у Лос Анђелесу 1918. Пар је слиједеће године добио сина по имену Норман, али је он умро само три дана након рођења и Чаплин је брзо напустио Харис. Када су се 1920. развели, међу разлозима за њихов разлаз навела је његову 'менталну окрутност'.

Ипак, невоља, барем она романтична, пратила га је већи дио живота. Имао је три неуспјела брака, али посљедњи, онај четврти с глумицом Оном Онил потрајао је 34 године, до дана када је отишао с овог свијета. И иако је у претходним браковима добио троје дјеце, супруга Она родила је још осморо, што је комичара учинило оцем чак једанаесторо дјеце.

У овој фази Чаплиновог живота, он је био звијезда у успону и постао је врло популаран код публике због филмова 'The Kid' и 'The Gold Rush', привлачећи многобројну публику својим јавним наступима. Затим је 1920. уочио 12-годишњу Лилиту Луис Мекмуреј на снимању филма 'The Kid' и почео да је претвара у глумицу. Промјенио јој је име у Лита Греј и сматра се да ју је завео 1924., када је она имала 15, а он 35 година, што је већ тада могло довести до оптужбе за силовање. Кратак брак пара завршио се жестоким разводом 1927. и нагодбом од 625.000 фунти, за коју се вјерује да данас вриједи око 38 милиона фунти и сматра се најскупљим разводом у историји Холивуда у то вријеме.

У року од годину дана након развода, нашао је своју четврту и посљедњу супругу Ону Онил, која му је родила осморо дјеце и остала с њим до његове смрти 1977. Њихова ћерка Џејн описала је свој тежак однос с њим.

“Био је недоступан. 'Твој отац ради, немој га ометати, изгубиће инспирацију'“, стално су ми говорили. Наш се свијет вртио око добробити оца”, присјећа се она. Открила је и да је говорио о великим сумњама, рекао је да је сумњао цио живот.

“Остварио је свој животни сан, али мислим да никада није преболио своје сумње. Успе ли их ико икада пребродити? Мислим да те то никада не напусти.”

“На неки начин сам се бојао свог оца. Био је толико моћан да се ниси могао с њим да се свађаш, јер он није могао да буде неко ко није у праву”, испричао је његов син Мајкл (75).

Због 'љубави' према младим дјевојкама Чаплину је деценијама одлагана племићка титула, но ипак ју је добио 1975., двије године прије смрти.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана