Случај дјевојке из Хрватске заинтересовао регион; Гинеколог објашњава како је могуће да жена не зна да је трудна

ГС
Случај дјевојке из Хрватске заинтересовао регион; Гинеколог објашњава како је могуће да жена не зна да је трудна

Дјевојка која је родила у НП Пакленици није ни знала да је трудна. Рекла је да је имала редован циклус, а гинеколог из КБЦ-а „Сестара Милосрдница“ Загреб објашњава како је то могуће.

Могуће је јер се сви симптоми трудноће замијене или оправдају с неким другим стањима која та жена има. Постоје и случајеви када жена сумња да је трудна, па негира све те знакове и на неки начин не жели да је трудна па донекле увјерава саму себе и околину. Исто тако, постоје и случајеви да се толико добро увјери да су сви ти симптоми трудноће због нечег другог, било да је то код јачих жена добивање на тежини па то не буде значајно, било да су то нередовити менструацијски циклуси које иначе жене имају у неким стањима или болестима“, објаснио је гинеколог Дражан Буторац за Дневник Нове ТВ.

Према посљедњим студијама, једна од отприлике осам хиљада трудноћа невидљива је до самога порођаја, а отприлике једна од 450, 500 је невидљива до половине трудноће. Доктор Буторац каже да му се догодила ситуација када је на порођај дошла жена која није препознавала трудноћу.

Дјевојка која је родила на Пакленици рекла је да је имала редован циклус. Жене које нису свјесне да су трудне нису се удебљале или имале изостанак менструације, а неке су чак имале и негативне тестове за трудноћу.

„Постоје стања и у трудноћи када се појављују сукрвице, крварења и тако жена то може замијенити с менструацијама, а повећање тежине поготово код јачих жена може се на неки начин оправдати. Код грацилних жена је то теже, ако имате три киле заједно с постељицом и свим осталим стварима које иду с тиме тешко је не препознати, али жене саме себи и околини оправдају такве симптоме из било којих разлога“, додао је.

Пород у ситуацији када жена није знала или није била свјесна да је трудна стрес је и за саме љекаре, јер су нерегулисане трудноће непознаница па љекари не знају што их очекује. Такве ситуације учесталије су код млађих жена које прије нису родиле, а то говори о притиску друштва, околине и породице и свега што те жене доживљавају са својом трудноћом, каже гинеколог, те додаје како то није изолован случај.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана