Славимо Светог Пантелејмона, брата Светог Илије: Ово треба урадити за срећу, а ево шта је најстроже забрањено

GS
Славимо Светог Пантелејмона, брата Светог Илије: Ово треба урадити за срећу, а ево шта је најстроже забрањено

Православна црква и њени вјерници 9. августа прослављају празник Светог великомученика Пантелејмона, у нашем народу познатог и као Свети Пантелија.

Свети великомученик Пантелејмон (на грчком значи пун самилости, свеосећајан) родом је из Никомидије (данашњи град Измир у Турској), од оца незнабошца и мајке хришћанке.

Још као младић изучио је љекарске науке. Имао је велике исцелитељске моци. Успио је да излијечи једног слијепца, којег су љекари узалуд лијечили. Љекари су га оптужили цару Максимилијану, пред којим се он изјаснио хришћанином, те био осуђен на смрт.

Легенда каже да је на губилишту Пантелија клекао да се помоли. Џелат га је ударио мачем по врату, али се мач поломио. И није га могао посећи све док светитељ није завршио молитву и сам рекао да је спреман.
 
За Светог Пантелију народ вјерује да је брат Светог Илије.
 
Ако планирате започињање неког посла, данас је прави дан за то! Вјерује се да ће сваки рад Свети Пантелејмон благосиљати и учинити успјешним. 
 
Такође, према предању, срећа ће пратити и путнике који полазе на пут.

Свети Пантелија је, верује народ, брат Светог Илије, чији је празник прослављен недјељу дана раније, а славе га и као крсну славу.

Слично, ваља се да се овог дана крене на пут! Свети Пантелејмон је био велики путник, а данас је заштитник свих којима је друм други дом.
 
У Србији релативно мали број људи овог светитеља слави као крсну славу. Зато, ако се на данашњи дан два непозната човека сретну у цркви са славским колачем у рукама, обавезно треба да се изљубе и честитају један другом славу, јер се верује да су сигурно род, преноси Глоси.
 
Спада у огњене свеце, као и Свети Илија и Огњена Марија. Зато, на данашњи дан није добро радити у пољима, око класја…

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана