Седам реченица које емоционално интелигентни људи никад неће говорити

ГС
Седам реченица које емоционално интелигентни људи никад неће говорити

Емоционална интелигенција постаје све важнија у пословном окружењу, посебно међу појединцима на руководећим позицијама

Емоционално интелигентни људи не само да пазе шта говоре, већ и осјећају шта говоре. Сви смо склони да у својим емоцијама кажемо ствари које могу звучати неприкладно и погрешно, али појединци са натпросјечном емоционалном интелигенцијом увијек размишљају прије него што нешто кажу.

Емоционална интелигенција постаје све важнија у пословном окружењу, посебно међу појединцима на руководећим позицијама. Емоционално интелигентни шефови никада неће имати испаде беса, који су потпуно неприкладни у радном окружењу (или било гдје другде). Исто тако, неће имати агресиван став или вријеђати људе којима су надређени.

Испод је седам реченица које емоционално интелигентни људи никада неће изговорити:

1. Ви сте криви.

Чак и да јесте, нема потребе да се то експлицитно помиње и истиче. Људи са натпросечном емоционалном интелигенцијом не криве друге, они верују другим људима. Не осуђују, већ скачу у одбрану. Замислите да вам неко каже: "Ви сте криви." У тој ситуацији је тешко не постати дефанзиван. Емоционална интелигенција не подиже одбрану, она је снижава. Неко ко је емоционално интелигентан неćе вас натерати да се браните, али ćе вас разумети.

2. Није ме брига.

Ово је у потпуној супротности са сржи емоционалне интелигенције. Ово не значи равнодушност према нечему тривијалном. Односи се на ситуације када особа показује да је не занима нешто што је неком другом важно. Одговорити на то са "Баш ме брига" је сама дефиниција бешćутности.

3. Потпуно сте у криву.

Ова тврдња је посебно емоционално увредљива када се користи без стварног разумевања перспективе другог или када се користи да се брзо одбаци тврдња другог и потврди да смо у праву. Постоји много алтернатива, као што су "Разумем и цијеним ваше гледиште, али осеćам другачије" или чак "Можемо се сложити да се не слажемо".

4. То је твој проблем, не мој.

„Сами сте у томе“ или „Сами схватите“ такође иде уз ову реченицу. Бити емоционално интелигентан значи имати емпатију за проблеме других људи и активну жељу да помогнете у њиховом решавању или бар да покажете разумевање и саосјећање за те проблеме.
 

5. Не треба ми твоја помоć.

Бити емоционално интелигентан такође значи бити свјестан моћи прихватања помоћи других раширених руку. Прихватање помоћи од других не само да вам помаже и показује да знате да сте несавршени, већ помаже и онима који вам помажу. Истраживање објављено у Интернатионал Јоурнал оф Бехавиорал Медицине показало је да помагање другима доприноси веćем просперитету, здрављу и дуговечности. Зашто не бисте желели да охрабрите те предности за друге тако што ćете бити отворенији у прихватању њихове добре воље да вам помогну?

6. Нисте успели.

Људи са натпросечном емоционалном интелигенцијом свесни су да ако је неко погрешио, та особа то вероватно зна и не треба је подсјећати на то, поготово не на тако груб начин. Емоционална интелигенција не руши, она гради. Емоционално интелигентни појединци не истичу неуспехе, они улажу време у друге како би им помогли да уче из сопствених неуспеха, преобликују их у привремене станице на путу да постану боља верзија себе и помажу да неуспех не уништи њихово самопоуздање.

7. Није фер.

Ова изјава може учинити да особа која ју је изговорила делује слабо. Емоционална интелигенција подразумијева препознавање околности и брзо одлучивање да их промените, или барем сјвесно одлучивање да их видите онаквима какве јесу и да се крене напред. Овакве тврдње указују на бескорисну фрустрацију, очај, па чак и незрелост, што свакако није обележје лидера са натпросечном емоционалном интелигенцијом.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана