Савјети наших бака за љепоту коже и косе: За младолик изглед, шминкање и природне парфеме

Б92
Foto: Depositphotos, AllaSerebrina

Старински савјети за љепоту од наших бака и прабака су ванвременски и вриједе и у данашњем модерном добу, као на пример стављање кармина на образе.

  1. Старомодни ботокс: Држите равно лице

    "Моја бака је увек говорила: 'Никад немој да се мрштиш!' јер је то најбржи начин старења. Ово је у основи био најбољи 'Ботокс' пре него што је Ботокс постојао. Кад год би приметила како правим гримасе, подсетила би ме и на крају сам постала толико свесна својих покрета лица да ми је то постало природно и сада пазим да себи несвесно не створим боре", открила је Амал Елбанасави, оснивач АРТИСАНскин.

    2. Парфем у фрижидер

    "Током одрастања бих увек видела бакин парфем у фрижидеру, а она ми је рекла да тако дуже задржава мирис и веће је освежење на кожи. Била је у праву. Волим своје парфеме ставити на хлађење, посебно током летних и јесењих месеци. И да, то чини парфем мириснијим, слађим, дуготрајнијим!", поделила је Хилари Кенеди, стручњак за стил ТВ-а.

    3. Прескочите контурисање

    "Моја је бака била Меј-Луис Флодин, Мисс света за Шведску 1953. године и једна од најлепших жена које сам икада видела. Па кад је давала савете за лепоту, слушала бих је! Знала је да ми каже да коректор стављам само на набор око очију, а не да га ширим испод ока, као што то ради већина људи. У основи је то супротно тренутном тренду контурисања, али испробајте јер изгледа невероватно. Такође је била љубитељ плаве оловке на плавим очима, зелене оловке на зеленим очима и смеђе оловке на смеђим очима, а не оштрим црним", испричала је Саманта Кори из АМАИÒ-а.

    4. Мед уклања ожиљке

    "Моја бака је увек стављала мед на наше ране како би нам помогла да брже зарасту и смањи појаву ожиљака. Као дете сам била главни 'харамбаша', увек сам имала пуно ожиљака и прилично сам сигурна да бих их имала и дан данас да нисам стављала мед. Сада постоје чак и истраживања која потврђују оно што је рекла, а мед се данас користи чак и на хируршким ожиљцима", саветује Ерин Стер, лекарка и оснивачи блоомингњеллнесс.цом и ЗЕНБандса.

    5. Сунцобрани не излазе из моде

    "Моја је бака имала најлепшу порцуланско белу кожу. Цели живот је прекривала носећи крему за сунчање, шешире, дуге рукаве и панталоне, а чак би и шетала около са кишобраном како би заштитила кожу од сунца. У то сам време мислила сам да је луда. Нисам могла да верујем да је шетала с кишобраном кад је напољу било сунчано! Мислила сам да када изгледаш преплануло, изгледаш сјајно. Сад знам колико је била паметна што је тако радила. Чак и кад је била у 50-им и 60-им годинама, нико никада није могао да погоди колико има година и сви су јој увек говорили како изгледа младо", каже Стефани Паркс, оснивач ДермWарехоусеа.
  2. 6. Руж на образе

    "Један трик који ме научила моја бака био је да свој руж, осим на усне, можете да користите да њиме дате мало сјаја својим образима или капцима", савет ке Суни Брук Џонс, познате стилисткиње.

    7. Користите поврће за лепоту

    "Још као девојчицу бака ме саветовала да трљам коре од воћа и поврћа по кожи. На пример, уместо да баци коре које су остале од манга, авокада и јабука, показала ми је како да умасиран унутрашње коре на лице и руке, објаснивши да је њу мајка подучавала истој ствари док је била девојчица. Испоставило се да су изврсна природна хидратантна средства која пружају кожи богате храњиве састојке", говори Џенифер Ајзак, кооснивач МОДЕ-а.

    8. Скините шминку сваке вечери

    "Бака ми је увек говорила да, без обзира на догађаје у току дана, увек на спавање одлазим чистог лица како бих могла да се пробудим освежена и спремна за нови дан. То помаже вашој кожи да дише и да се лечи док спавате", присећа се Амал Елбанесеви.

    9. Природни регенератор: Уље скалпа

    "Стара изрека је истинита: Моја бака је увек знала да четка косу у 100 потеза пре спавања како би стимулисала природна уља скалпа и проширила их низ остатак власи косе. Ово је природни регенератор који такође подстиче проток крви и љушти скалп", каже Џејмс Корбет, директорка боја Цлаирол.

    10. Удобност на првом месту

    "Од баке сам научила да је боље носити оно због чега се осећаш добро, него оно што мислиш да ће се свидети другима. Прихватам ово к срцу и носим удобну одећу због које се осећам добро, избегавам отмену, неудобну или 'тренди' одећу и обућу. Сматрам да ми је овако угодније ина крају тако боље комуницирам с другима", савет је Стејси Каприо. 11. Осмех је најбољи модни додатак

    "Кад ми је бака рекла да ми је осмех најбољи модни додатак, увек сам претпостављала да је то само њен начин да ми каже да јој се свиђа мој осмех, а тек годинама касније схватила сам шта заправо мисли. Сви производи за шминкање и лепоту на свету никада не могу да се упореде са снагом оптимистичног осмеха", закључак је Амал Елбанесеви.

    12. Немојте да спавате на лицу

    "Бака ми је увек говорила да спавам на леђима. Компресија лица када спавате на боку или на стомаку узрокује искривљење. Понављано изобличење тијеком времена може проузрочити боре и растегнути кожу. Пуно је лакше успоставити навике спавања кад сте млађи него покушавати касније промијенити укоријењене обрасце спавања. Спавање на леђима је идеално. Ако не можете да останете на леђима током ноћи, испробајте трик моје баке: свилена или сатенска јастучница. Тако вам лице 'клизи' низ јастук", открива Џсел Ансон, пластични хирург и стручњак за негу коже.

    13. Дајте себи здрав сјај

    "Моја прабака је давала најбоље савете за лепоту. Рекла ми је да би пре изласка требало да се штипнем за образе да бих изгледала свеже. Не постоји јефтинија алтернатива руменилу од нежног штипања лица, а најбољи део је то што увек можете да гарантујете да ће та боја савршено одговарати тону ваше коже", каже Колин Трејси, власница бутика.

    14. Сви воле мирис колачића

    "Не можете да приуштите парфем? Нема проблема! Моја прабака рекла ми је да одем до ормарића са зачинима, узмем теглицу с ванилин шећером и мало протрљам са обе стране врата. Ко не воли мирис ваниле који подсећа на колачиће?", присећа се Колин Трејси.

    15. Заштитите обојену косу сирћетом

    "Након шампона и регенератора, моја бака би своју косу испрала јабуковим сирћетом и дестилованом водом. Ово заправо затвара кутикулу косе која даје сјај, смањује коврџање и помаже у томе да боја косе траје дуже. То је нешто у шта се кунем и кажем свим својим клијентима да то учине", закључила је Џејмс Kорбет, а преноси Реадер'с Дигест.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана