Савјет нутриционисте: Само 30 грама ове намирнице је довољно да будете срећни

Г.С.
Foto: Илустрација

Осим тога, они су природан извор антиоксиданата који могу помоћи у смањењу стреса и побољшању општег менталног здравља

У потрази за срећом, може се чинити да је одговор једноставнији него што мислимо. Према нутриционистима, довољно је само 30 грама одређене намирнице свакодневно да би се повећала срећа и задовољство. Наша стручњакиња из области нутриционизма, др. Ана Сенчић, истражује ову тему.

„Једна од кључних намирница која може позитивно утицати на наше расположење су орашасти плодови“, објашњава др Сенчић. „Само 30 грама орашастих плодова дневно може знатно побољшати ниво серотонина у мозгу, што је повезано са осећајем среће и задовољства."

Орашасти плодови су богати есенцијалним масним киселинама, протеинима и минералима као што су магнезијум и цинк, који су важни за неуротрансмитере одговорне за регулацију расположења. „Осим тога, они су природан извор антиоксиданата који могу помоћи у смањењу стреса и побољшању општег менталног здравља“, додаје др Сенчић.

Препоручује се да орашасте плодове конзумирамо као дио уравнотежене исхране, комбинујући их са воћем, поврћем и другим хранљивим намирницама. „Важно је напоменути да срећа није само о исхрани, већ и о целокупном начину живота“, закључује др Сенчић. „Уз редовну физичку активност, довољно сна и позитивне међуљудске односе, мали додатак орашастих плодова може бити корак ка свакодневном благостању.“

Дакле, са само 30 грама орашастих плодова дневно, можете подићи своје расположење и осјећати се срећније у свакодневном животу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана