Савјет најбогатијег Кинеза који је од нуле створио све

GS
Foto: Shutterstock

Радње које предузимате у периоду од 18 до 00 часа имају изузетно велики значај.

Многи људи вјерују да је њихова каријера дефинисана осмочасовним радним временом и да треба улагати напор само у том периоду. Често мисле да њихова будућност и напредак у каријери зависе од шефа и компаније.

Међутим, стварност је таква да, за већину људи, каријера зависи искључиво од њих самих

Професионални раст увијек зависи само од нас самих.

Не можете кривити свој посао због тога што не напредујете у животу. Такође, не можете свалити одговорност на компанију у којој радите зато што се не брине о вама.

Ево 5 једноставних правила која ће вам помоћи да постанете бољи. О томе говори најбогатији Кинез на свијету, оснивач Алибабе, Џек Ма.

1. Врло је важно чиме се бавите сваке вечери

Завршио сам факултет са дипломом из маркетинга, али сам желео да постанем дизајнер.

Због тога сам вјежбао дању и ноћу и преузимао додатне послове како бих унапредио своје вјештине дизајнирања. То ми је одузимало много времена.

Када сам постао шеф, више се нисам бавио дизајном и вратио сам се у област маркетинга.

Сваке вечери, када би моја дјеца заспала, почео бих да учим и стичем знање. И опет ми је за то било потребно много времена, али сада почињем да убирем плодове свог труда. Да сам се развијао само у радно време, никада не бих постао креативни директор и менаџер производа. Никада не бих предавао студентима МБА маркетинг, као што то радим данас.

Ослањам се само на своје "лекције" које сам себи поставио.

И најуспјешнији људи које познајем прошли су исти пут као и ја.

Имам пријатеља који је завршио студије историје, али се заинтересовао за техничку продају. Дању је радио у телемаркетингу, а увече је учио програмирање. На крају је постао потпредседник компаније за продају. Сада је технички директор.

Имам још једног пријатеља који је студирао политичке науке, али је желео да постане предузетник. Био је веома заинтересован за то како се оснива компанија. На крају је основао фирму и продао је за велике паре.

За њих, будућност је била одређена оним што су радили у периоду од 18 до 24 часа. Наравно, неопходно је одржавати равнотежу између живота и посла. Ако имате супругу и децу, свако вече треба да проводите с њима.

Чак и ако сте сами, потребно је разумно користити време за одлазак у теретану, дружење с пријатељима или медитацију.

Наравно, добро је гледати филмове и играти игрице. Али постоје ствари које не треба радити, као што су праћење нових сезона серија на Нетфликсу или гледање телевизије 14 сати недељно. Не треба трошити време на досадне колеге са Фејсбука.

2. Читајте више и све ће се промијенити!

Мој ментор са факултета је рођен у Алабами, у сиромашној афроамеричкој породици. Примљен је на Војну академију у Вест Поинту и постао први члан своје породице који је отишао на факултет. Прије него што је стекао МБА на Харварду, постао је искусни официр. Када сам га упознао, изградио је каријеру у Колорадо Спрингсу.

Питао сам га, шта је његов највећи успјех? Одговорио је да никада није престао да чита. Веровао је да је знање кључ за постизање онога што желите у животу. Често је питао своје саговорнике коју књигу тренутно читају, и најбољи од њих су могли одмах да одговоре.

Читање може значајно да вас унаприједи и учини вас бољим од ваших колега. Они који пуно читају, боље разумеју различите индустрије, што може бити корисно за компанију.

Можете пренијети своја знања унутар организације или створити нове могућности за своју фирму. Поред тога, ваши разговори постају занимљивији.

Ентони Робинс је рекао: "Ако сваког дана посветите један сат учењу о некој теми, за годину дана ћете знати више о томе него 99,999% људи на свијету."

Чак и ако имате само 30 минута сваке вечери, можете лако прочитати једну књигу недељно. Нећете постати стручњак, али обећавам да ћете знати више од својих колега.

3. Укључите се у различите пројекте

Ако вам ваша компанија не пружа прилику да примените сва своја знања, сами створите те прилике за себе. Можете учествовати у волонтерским пројектима. Они вам могу донети признање.

Радећи са тимом, схватићете како практично применити знања у тој области и како то на крају утиче на стварне клијенте.

Научићете како да извршавате задатке у одређеним роковима, добићете повратне информације и извући корист из њих. Ово искуство је много вредније од ваше скромне плате.

4. Активно успостављајте везе

Везе могу убрзати развој каријере. Ако немате много познаника, треба да одвојите дио свог времена да их пронађете.

Везе вам омогућавају да:

комуницирате са паметним пријатељима и сазнате њихова мишљења;
добијете информације и знања која је тешко стећи;
помогнете компанији у проналажењу потенцијалних партнера или могућности за приход.
Разговарајте са својим колегом или шефом… Ако постанете предузетник, ваши познаници ће бити ваши први клијенти.

Умјесто да идете кући или у бар, треба да се крећете у одређеним круговима. Постоји много малих група које вам могу помоћи у каријери. Требало би да покушате да се интегришете у те кругове.

Сваке недеље можете попити кафу или доручковати са новим пријатељима. Такође, можете пратити развој њихове каријере на ЛинкедИн-у и изградити мрежу са менторима у одређеним професионалним областима. Ко зна, можда ће међу њима бити ваш следећи послодавац?

Ваше везе су ваш најмоћнији ресурс на послу.

Ако имате времена да гледате телевизију, имате времена и да се дружите са правим људима.

5. Почните да мењате свој живот већ данас!

Од 18 до 24 часа сте код куће. Иако сте физички и психички уморни, можете радити шта год желите и не морате следити туђе инструкције.

У том периоду можете искључити мозак, као што искључујете рачунар на свом радном месту. Али такође можете постати паметнији, јачи и проширити своју мрежу познанстава. Почните данас, одвојите сат времена дневно да то учините.

Гарантујем вам да ће се за годину дана ваша каријера и живот промијенити, преноси Стил.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана