Сапун може допринијети да будемо привлачнији комарцима, открило истраживање

ГС
Сапун може допринијети да будемо привлачнији комарцима, открило истраживање

Истраживачи кажу да комарце може привући одређена врста сапуна који смо користили, јер када се не хране крвљу, комарци допуњују унос шећера нектаром цвећа.

Обично мислимо ако се добро оперемо сапуном да нам је то добра стратегија како бисмо замаскирали свој природни мирис и избјегли комарце да нам не пију крв.

Међутим, једно истраживање је показало да нас неки сапуни, умјесто да нам помогну да се сакријемо, заправо чине још привлачнијом метом, при чему су комарци показали да имају три омиљене од четири тестиране популарне марке сапуна.

Научници који стоје иза овог истраживања наводе да комарце можда привлачи сапун јер, када се не хране крвљу, допуњују унос шећера биљним нектарима.

„Када користимо сапуне цветних и воћних мирисних нота комарце онда привлачимо не само својим природним мирисом коже већ им истовремено миришемо и на цвет“, напомиње Клеман Виноже, који је руководио овим истраживањем на Политехничком институту Универзитета у Вирџинији. „То би било као да се пробудиш и осетиш мирис кафе и мафина. Веома привлачно.”

Међутим, истраживање је такође забележило и да се ефекти сапуна донекле разликују од особе до особе, вероватно због интеракције између сапуна и јединственог мирисног профила сваке особе.

„Невероватно је да иста особа која је изузетно привлачна за комарце када се не окупа сапуном, постаје још привлачнија уколико користи једну врсту сапуна, а затим постане одбојна уколико се опере другом врстом“, истиче Виноже.

Научници су закључили да би избор сапуна могао делимично да објасни зашто су неки људи магнети за комарце, док други пролазе без иједног уједа.

У истраживању, чији резултати су објављени у часопису iScience, учествовала су четири волонтера који су доставили узорке тканине коју су носили пре купања или након прања са четири различита бренда сапуна. Коришћена је тканина, а не директно излагање добровољца како би се искључили ефекти угљен-диоксида који издишемо, што је још један важан фактор привлачења комараца.

Испоставило се да сапун са мирисом кокоса најбоље одбија комарце, посебно јер постоје докази да кокосово уље природно одбија комарце.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана