Салма Хајек:Има мушкараца који још увијек малтретирају жене у Холивуду

ГС
Foto: ГС

У свом последњем интервјуу за Гардијан, глумица Салма Хајек се осврнула на период када ју је малтретирао Харви Вајнстин, продуцент који стоји иза њеног најпознатијег филма "Фрида".

Хајек је 2017. године написала за Њујорк Тајмс текст у ком је детаљно описао како ју је сексуално узнемиравао годинама и како је стално говорила не.

"Не туширању са њим. Не допуштам му да ме гледа како се туширам. Не допуштам му да ме масира. Не његовом голом пријатељу који би да ме масира. Не дозвољавам му да ми пружи орални секс. Не да будем гола са другом женом. Не, не, не, не, не… И са сваким одбијањем долазио је Харвијев макијавелистички бес", написала је Хајек.

Хајек, разумљиво, није превише узбуђена да се присјети ово одређеног дијела своје историје: "Тако је досадно и старо!", изустила је она.

"Када читате мој текст, видите да сам се заиста фокусирала на малтретирање а не на сексуално узнемиравање, и мислим да су жене пролазиле много горе код њега. Вајнстин "није једини мушкарац који је самоуверен само када зна да може да уништи жене", каже она.

Глумица је навела да је у извјесној мјери нормализовала његово малтретирање и да је нашла начин да се носи са тим.

"Осећала сам се добро када ме је малтретирао. ОК, тресла бих се после и то ме је депримирало, али у целој ствари је постојао аспект цртаног филма. Када би ме звао током снимања Фриде и вриснуо: "Зашто имаш једну обрву и бркове? Нисам те унајмио да изгледаш ружно!" Помислила сам: "Али зар никада ниси погледао слику Фриде Кало?", препричава Хајек.

Иако у свом тексту у Њујорк Тајмс наводи да мисли да је Вајнстин никада није напао зато што је била пријатељица са Робертом Родригезом, Квентином Тарантином и Џорџом Клунијем, али сада сматра да је "и она сама била веома јака".

"Нисам само рекла 'не'. Ја сам сила коју треба препознати", поново наглашава она, те додаје: "Никад ме није видео слабу. Није да се не плашим, али ти то нећеш видети. Могу да будем готово застрашујућа у својој мирној снази"

Иначе, каже, Вајнстин "није био ни први ни последњи" који се према њој тако понашао, као и да има мушкараца који још увијек малтретирају жене у Холивуду.

"Сигурна сам да их има – било је систематично. Али једна од мојих предности је што не могу да замерим", каже она, а затим додаје: "Такође верујем да се људи могу променити… Нисам заинтересована да било кога срамотим. Само желим да то престане".

Хајек је рођена и одрасла у Мексику, и каже да су узнемиравање и расизам подједнако заступљени у Холивуду.

"Па, то иде руку под руку. Када не поштују ваше проекло, осећају да сте слабији и хватају се за слабост".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана