Ритуали у новогодишњој ноћи који доносе срећу током цијеле године

ГС
Foto: Pixabay

У свим државама свијета постоје посебни обичаји у новогодишњој ноћи, а којима се жели призвати срећа и здравље у Новој години. Тако становници готово сваке земље имају одређене ритуале, а ватромет је такође један од њих.

Наиме, традиција да се у новогодишњој ноћи ствара бука датира још из средњег вијека када су људи звецкајући ишли улицама како би растјерали зле духове. Касније су на ред дошли бубњеви, црквена звона и сви други инструменти, а данас су то ватромет и петарде.

Зашто се за дочек Нове године облачи црвено?

Осим што црвена боја има велику уочљивост и привлачи пажњу, представља радост, страст, весеље, срећу, сексуалност, осјећајност и љубав. Стога су пред Нову годину у Кини сва врата украшена нечим црвеним, јер је и за њих црвена боја симбол среће и весеља.

Занимљиво је да у Кини постоји обичај да се приликом припреме славља на новогодишњу ноћ из домова склањају сви ножеви на 24 сата. Тиме се спречавало да се нико не повриједи јер би та незгода значила да је та особа спријечила породичну срећу у новој години.

С друге стране, на Нову годину Британци са стрепњом чекају ко ће им први доћи у госте јер према старим вјеровањима од тога зависи колико ће имати среће у новој години. Ако у госте прво стигне мушка особа с поклонима, прави си срећковић. С друге стране, срећи се не требаш превише надати ако у посјету прво стигне женска особа.

Симболика новогодишњег јеловника

Новогодишњи сто, односно одређена храна се послужује како би се све лоше оставило у старој години, а с добрим дочекала Нова година. Тако се често послужује супа од леће или свињетина јер су симбол благостања. Риба значи добру будућност јер увијек плива напријед.

Аустријанци на Нову годину припремају свечани ручак који укључује печење, као симбол среће и благостања. Шпанци у поноћ једу грожђе и то по 12 зрна да би били срећни свих 12 мјесеци у години. Грци једу колач у којем се налази новчић који у Новој години доноси срећу – први комад колача је за малог Исуса, други за главу куће, а трећи за кућу, ако се новчић нађе у трећој кришки, те године ће рано доћи прољеће, а породица се може надати срећи цијеле године.

Норвежани се за Нову годину часте пудингом од риже, а унутар којег сакрију бадем. Пудинг се сервира у великој посуди, у којој се налази само један бадем. Након што се свакоме сервира пудинг, вјерује се да ће особу која у свом пудингу пронађе бадем у цијелој новој години пратити срећа и богатство. Низоземци вјерују да ће им крофне у Новој години донијети срећу. Стари сицилијански обичај каже да ће срећа у новој години доћи онима који на Нову годину једу лазање, али несрећа слиједи свима који на тај дан једу макароне или било коју другу тјестенину осим лазања.

Свака земља има своје новогодишње обичаје

Не зна се из којег народа долази обичај који налаже да се веш за Нову годину никако не пере и ставља на сушење јер “онај тко за Нову годину простире веш, сам је крив што ће у новој години морати пуно радити”.

Обичај поклањања пољупца у поноћ у Америци потиче од маскенбала који су били уобичајени током историје. Према традицији, маске су симболизовале зле духове из старе године, а пољубац је представљао прочишћавање у нову годину.

Хаићани обавезно за Нову годину облаче нову одјећу и размјењују поклоне, како би призвали срећу, док Јапанци стављају у дом гранчице јела за дуг живот, стабљике бамбуса за благостање и слике расцвјетале трешње за племенитост.

У Бразилу је обичај да се у новогодишњој ноћи носи бијела одјећа за срећу и мир у години која слиједи. Људи који живе крај мора могу пожељети жељу и отићи на обалу, прескочити седам валова и бацити цвијеће у море како би им се жеља испунила. То ће им, вјерује се, донијети срећу и благостање у цијелој новој години, јер богиња мора испуњава све жеље.

У неким градовима Колумбије, породице симболично славе одлазак старе и долазак нове године, тако да да претходно направе велику мушку лутку која представља стару годину. Породица је умотава у различите материјале и на крају, тачно у 12 сати, запали. Понекад се у лутку ставе петарде и обавезно старе ствари које породици више нису потребне. То су често стварчице које подсјећају на тужне успомене и нешто што желе заборавити. Паљење тих ствари симболично значи да се остављају све лоше ствари из старе године и поздравља једна нова, срећнија година.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана