Ријетка поновна зараза короном, чешћа код старијих људи

Срна
Ријетка поновна зараза короном, чешћа код старијих људи

ЛОНДОН - Већина људи који су пребољели вирус корона заштићена је најмање шест мјесеци од поновног заражавања, али су старији склонији да поново добију инфекцију, него што су то млађи, показује најновија студија.

Истраживање, које објављује угледни медицински часопис "Лансет", утврдило је да је само 0,65 одсто људи било други пут позитивно на тесту, након што су претходно били заражени током првог и другог таласа пандемије у Данској. 

То је пуно ниже од 3,27 одсто колико је било позитивних на вирус након употребе пуно прецизнијих пи-си-ар тестова, након што су претходно били негативни на брзом тесту. 

Студија је утврдила да људи старији од 65 година имају само 47 одсто заштите од понављања инфекције, у поређењу са 80 одсто заштите код млађих људи. 

„Наша студија је потврдила што су бројне друге сугерисале. Поновна инфекција Kовидом 19 рјеђа је код млађих, здравих људи, али код старијих је већи ризик да ће га поновно добити", рекао је Стен Етелберг са данског Стејтенс серум института. 

„Како је вјероватније да ће старији имати и озбиљније симптоме болести те нажалост умријети, наши налази јасно дају до знања колико је важно примјењивати политике заштите старијих током пандемије", додаје се у представљању истраживања. 

Аутори студије нису пронашли да заштита од поновне заразе пада током шест мјесеци од болести, али истичу да је потребно предузети даље студије како би се утврдила заштита против поновне заразе код различитих варијанти вируса. 

Подаци који су били предмет анализе прикупљени су уз помоћ данске националне стратегије тестирања, у склопу које је 69 одсто популације, односно четири милиона људи, било тестирано током прошле године. 

Коментаришући резултате, професори лондонског Империјал колеџа Розмери Бојтон и Дани Алтман кажу да резултати показују слабију заштиту и да више забрињавају него нека ранија истраживања. 

„Ови подаци потврђују, ако је то уопште и било потребно, да можда нећемо моћи испунити очекивања о стицању заштитног имунитета против вируса корона путем природних инфекција, те да је трајна солуција глобални програм вакцинације са врло учинковитим вакцинама", наводе аутори у чланку објављеном у часопису „Лансет".
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана