Психотерапеут открива седам начина на који вас манипулатори "газе”

GS
Foto: X

Ако затичете себе како се често приклањате туђим хиревима и жељама и радите чак и ствари које вам не пријају или вам изразито сметају, могуће је да сте једноставно потпали под чари вештог манипулатора.

Манипулација може бити изведена врло суптилно, тако да уопште нисте свјесни тога, а понекада и назирете да је ријеч о истој, али једноставно не знате како да јој се одупрете.

Два руска психотерапеута Андреј Камењкин и Дмитриј Ковпак написали су књигу "Сигурна комуникација или како постати нерањив", а један део у њој посветили су управо томе шта је манипулација и како је уочити код других.

Овог пута доносимо одломак о седам једноставних тактика манипулација и начинима на којима можете да одговорите на њих.

1. Манипулација кривицом или озлојађеношћу

Употреба љутње или набацивања кривице један је од најсигурнијих метода манипулације вољеном особом. Улога јадне жртве често доноси оном ко је игра одређене предности у виду неизговорених овлашћења, оправдања и накнада.

Дешава се да човјек годинама живи у улози жртве и да се већ навикао на то, али да у околини више не изазива симпатије или жељу да му се помогне, већ, напротив, доводи до иритираности, па чак и агресије. Јер у ствари, колико год то чудно звучало, жртва је та која увијек заврши на врху пирамиде у породичном систему. Таква особа утиче на друге тиме што им намеће осјећај кривице. Временом, људи укључени у ову игру почињу директно или бар делом свести да схватају маниулацију и на њу реагују агресијом.

Противотров: Најбоље је да утврдите правило у породици да се притужбе заборављају. Да током породичних свађа нема пребацивања прошлих грешака; то ионако неће резултурати ни са чим ваљаним. Ако вас је партнер на неки начин увредио, боље је да одмах разговарате о томе цивилизовано и коректно, без осуде. Разјасните ситуацију и прилагодите правила интеракције како бисте смањили шансу да се тако нешто поново догоди. Метафорички речено: тужне ствари запишите на песак, а радосне уклесајте у мермер. Нека ово постане норма за вашу породицу и видећете колико ће вам односи постати лакши.

2. Манипулација бијесом

Има људи који циљано губе живце да би вас натјерали да им попустите. То су манипулатори који користе оно што се зове тактички бес.

Противотров: Чувајте се замке оваквих људи; јер када му једном пође за руком овај вид манипулације, користиће га стално и над вама и над другима. Неопходно је да будете одлучни - не смијете поклекнути или дозволити да вичу на вас. Ако манипулатор настави да вришти, идите од њега. Наставите да се понашате тако у свим наредним сукобима када се дере у бијесу, све док не научи да се понаша рационално када је са вама.

3. Манипулација ћутањем

Људи прибјегавају упадљивом ћутању када желе да покажу колико су узнемирени. У супротном, по њиховом мишљењу, помислићете да им проблем није важан. Људи који често прибјегавају ћутању због мањих проблема стварају непријатну атмосферу која може да поквари односе, било на послу, било у породици. Тишина је осмишљена тако да се осјећате кривим када схватите колико је та особа узнемирена.

Противотров: Покушајте да не учествујете у овој игри дурења, јер ако једном успије, тихи манипулатори посезаће за истом техником изнова и изнова. Ипак, немојте бити строги према њему; понашајте се као да је све нормално. Сачекајте да сами престану са ћутањем. Објасните му на пријатељски и разуман начин на чему се заснива ваш став. Чак и ако ваш саговорник настави да се дури након ваше приче, знаћете да сте дали све од себе. Нисте се повукли пред зидом тишине, који је био ту да вас натјера на капитулацију.

4. Манипулација љубављу

"Ако ме волиш, онда ћеш..." Ова манипулација је намењена блиским људима који су наклоњени манипулатори. Страх од одбацивања и губитка љубави јак је код људи од малих ногу. Многи родитељи су нехотице покушали да манипулишу својим дететом, говорећи му ствари попут: "Ако не урадиш оно што ти кажем, престаћу да причам с тобом/да те волим/бринем о теби..."

Противотров: Љубав није предмет погодбе, већ резултат блискости и везе. Када приметите експлоатацију својих осећања, размислите о томе колико је и да ли вам је то потребно.

5. Манипулација надом

Дивна обећања често иза себе крију неку тренутну, непосредну корист за оног ко их даје. Бајковита обећања мачка Базила и лисице Алисе била су диктирана њиховом жељом да што прије дођу до злата у Пинокијевом џепу. Често таква наивна обећања наводе чак и информисане, паметне људе да своју готовину уложе на сумњива мјеста.

Противотров: Арапска пословица каже: "Мудар се узда у своја дјела, а будала се ослања на наду". Вјерујте чињеницама, а не мишљењима заснованим на недовољно аргумената. Приликом доношења одлука ослањајте се на своје искуство, а не натуђе приче и претпоставке.

6. Манипулација сујетом

То су невини коментари иза којих се у ствари крију вјешто осмишљени мали мамци који циљају на пренадувани его човјека. На примјер комплименти се користе за постизање циља: "Ти сјајно пишеш извештаје. Сигурно нико боље од тебе не би могао да се носи са оним што желим да ти понудим!". Или, напротив, нуде вам изазов са назнаком да сте некомпетентни за то: "Ти то вероватно не би могао...", "Лош си у томе?"

Противотров: Запамтите, да ли сте планирали да урадите оно што је предложено прије изношења провокативног приједлога? Провјерите да ли се ваши планови подударају и одговарају вашим интересовањима и могућностима, преноси ЖенаБлиц.

7. Манипулација иронијом или сарказмом

Манипулатор у почетку бира ироничан тон, критичке изјаве и примједбе, зачињене шалама или провокативним коментарима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана