Пси у Њемачкој истренирани да нањуше корону, прецизност 94 одсто

Кликс
Foto: Ројтерс

Њемачка ветеринарска клиника истренирала је псе да у људској слини могу нањушити коронавирус уз 94 одсто тачности.

Пси су заправо научени да нањуше "мирис коронавируса", који потиче из ћелија заражених особа, навела је Естер Шалке, ветеринарка у школи за обуку паса њемачких оружаних снага.

Филоу, трогодишња белгијска овчарка, и Џо Кокер, једногодишњи кокер шпанијел, два су пса која пролазе обуку на Ветеринарском факултету у Хановеру.

"Провели смо истраживање у којем су пси њушили узорке пацијената позитивних на коронавирус и можемо рећи да је, према нашем истраживању, вјероватноћа 94 посто да могу нањушити обољеле. Пси заиста могу њухом раздвојити особе са и без заразе, асимптоматске случајеве, али и оне који показују симптоме коронавируса", каже Холгер Волк, управник ветеринарске клинике.

Стефан Вил, премијер Доње Саске у којој је Хановер главни град, нагласио је да је импресиониран студијом и позвао је на испитивање изводивости прије него се пси ставе у употребу у свакодневном животу, напримјер за публику на концертима.

"Морамо тестирати на одабраним догађајима", додао је Вил.

У Финској су пси истренирани да нањуше коронавирус већ прошлог септембра почели њушити путнике на аеродрому Хелсинки-Вантаа, у склопу пилот-пројекта, уз уобичајене методе тестирања на аеродромима.

И чилеански међународни аеродром Сантиаго такође користи псе - детекторе, пише Скај Њуз.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана