Први снимак умирућег мозга открива шта би могле бити посљедње мисли људи

ГС
Foto: ilustracija

Први снимак умирућег мозга открио је да бисмо у посљедњим тренуцима живота могли оживјети неке од наших омиљених успомена.

Снимак је забиљежен случајно након што је пацијент прикључен на ЕЕГ добио срчани удар и преминуо.

Научници су неочекивано забиљежили гашење нашег најсложенијег органа, показујући запањујући снимак смрти пацијента који је био на лијечењу од епилепсије и прикључен на електроенцефалограм (ЕЕГ).

Током мјерења мождане активности 87-годишњи мушкарац је изненада доживио срчани удар и преминуо. То је значило да је 15 минута прије његове смрти забиљежено на ЕЕГ-у.У 30 секунди с обје стране уочено је повећање врло специфичних можданих валова. Ови валови, познати као гама осцилације, повезани су са стварима попут сјећања, медитације и сањања

.Иако би требало провести још много студија, забиљежени снимци значе да бисмо прије смрти могли видјети неку врсту филмске траке наших најбољих успомена.Дијелови мозга који су активирани у овој студији такођер сугерирају да бисмо могли ући у мирно стање налик сну или медитацији.

Иако се тијело гаси, мозак још увијек може напорно радити у заједничком напору да испуни коначан задатак - због чега се процес осјећа мање тмурним.Доктор Ајмал Земмар, неурохирург на Универзитету Лоуисвилле Земмар, који је организирао студију, рекао је: "Кроз генерирање осцилација укључених у враћање памћења, мозак можда 'приказује' посљедње присјећање важних животних догађаја непосредно прије наше смрти, слично онима који су пријављени у искуствима блиске смрти.""Ови налази доводе у питање наше разумијевање када се тачно живот завршава", додао је.

Сличне промјене можданих таласа примијећене су код пацова у тренутку смрти, али никада раније код људи.

Студија  каже: "Наши подаци пружају прве доказе из умирућег људског мозга у неексперименталном клиничком окружењу акутне његе у стварном животу и заговарају да људски мозак може посједовати способност стварања координисаних активности током периода блиске смрти."Међутим, ово је само једна студија случаја с мозгом који је већ био оштећен од епилепсије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана